Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ο συνδυασμός των τεράστιων περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες με την αντίληψη που κυριαρχεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα στο Υγειονομικό δημιουργεί ένα επικίνδυνο μείγμα με ασύλληπτα δραματικές συνέπειες στο προσωπικό. 
Οι περιπτώσεις που παρουσιάζουμε είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί και αποδεικνύουν την σχέση όλων αυτών με τον όρκο του ... Ιπποκράτη!!!
Η ανακάλυψη που έκανε πρόσφατα το armynews.gr είναι συγκλονιστική και αποκαλύπτει πόσο λίγη σημασία έχει η ανθρώπινη υγεία και ζωή στον Στρατό. Διαβάζουμε λοιπόν:
«Υπήρξε όμως ένας ακόμη θάνατος στο ναυτικό αυτές τις ημέρες που θα πρέπει να του δοθεί μεγάλη σημασία. Μία πλοίαρχος του ναυτικού πέθανε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η πλοίαρχος ήταν διευθύντρια αιμοδοσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Το οποίο όπως αποδείχτηκε δεν διέγνωσε εγκαίρως την ασθένειά της !!! Έκανε λάθος! Η διάγνωση έγινε εκτός ΝΝΑ και αφού η ασθένεια δυστυχώς είχε προχωρήσει πολύ. Έχει διαταχθεί έρευνα για το θλιβερό συμβάν που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την περίθαλψη και στο στράτευμα».  
Αναρωτιόμαστε, όλοι αυτοί, συνάδελφοι της άτυχης πλοιάρχου που την κοίταζαν στα μάτια; Πως τόλμησαν να την ακολουθήσουν στην τελευταία της κατοικία; Πως τολμούν να συνεχίζουν από τις ίδιες θέσεις «να μας υπηρετούν»;
Και αν το Πολεμικό Ναυτικό αντιμετώπισε με αυτό το δολοφονικό τρόπο την εκλιπούσα πλοίαρχο και διευθύντρια αιμοδοσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο, φανταστείτε πως ο Στρατός Ξηράς στέκεται απέναντι στους απλούς φαντάρους.
Συχνά έχουμε μιλήσει και αποκαλύψει το απαράδεκτο τρόπο που οι Υγειονομικές Υπηρεσίες στέκονται απέναντι στους νεοσύλλεκτους συναδέλφους, δίνοντας μια πραγματική παράσταση εικονικών εξετάσεων στην κατάταξη κάθε σειράς. Που όμως αξιολογεί την κατάσταση των συναδέλφων και δίνει το ελεύθερο στις διοικήσεις  των μονάδων να τους αντιμετωπίσουν με τον απαράδεκτο και επικίνδυνο τρόπο που αυτοί καλύτερα από τον κάθενα γνωρίζουν.
Αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών ήταν το δεύτερο δραματικό περιστατικό μέσα σε μια βδομάδα που σημειώθηκε στο ΚΕΝ Θήβας όταν νεαρός συνάδελφος φαντάρος βρέθηκε στα ντους της Γ' Μοίρας λιπόθυμος, καθώς είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει με τη ζωστήρα του... 
Οι νεοσύλλεκτοι συνάδελφοι του είναι ανάστατοι και όλοι κάνουν λόγο για ένα λιγομίλητο και απόμακρο παιδί. Το κλίμα στο ΚΕΝ Θήβας ήταν βαρύ και ακόμη χειρότερη έκανε την κατάσταση η συμπεριφορά της διοίκησης που το αντιμετώπισε με μυστικοπάθεια, αρνούμενη να ενημερώσει υπεύθυνα για το τι και πως έγινε, αλλά και για την πορεία της υγείας του νεαρού μας συναδέλφου. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισαν ακόμη και τα Ιατρεία!
Υπάρχουν όμως ορισμένες επιπλέον λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν το τι έφταιξε… Η κατάταξη της Σειράς Μαίου έγινε μετά τις Ευρωεκλογές, γεγονός που σημαίνει ότι ο συνάδελφος είχε δεν είχε 10-12 με΄ρες στο ΚΕΝ Θήβας, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει. Μάλιστα, είχε προηγηθεί  επισκεπτήριο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο –που όσο να πεις για τον κάθε νεοσύλλεκτο είναι μια ανάσα.
Και όμως αυτό το νέο παιδί, προσπάθησε να αυτοκτονήσει μια μέρα πριν την Ορκωμοσία και την άδεια που την ακολουθεί.
Φανταστείτε τι γινόταν στην καρδιά και στο μυαλό αυτού του παιδιού για να φτάσει σε αυτή την οδυνηρή επιλογή.
Κανείς όμως δεν πήρε χαμπάρι τίποτε… Κανείς δεν νοιάστηκε… Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε….
Το Υγειονομικό τον βρήκε εντάξει…. Και έδωσε ο Ο.Κ. να εκτελέσει κανονικά την στρατιωτική θητεία…
Ορίστε τα αποτελέσματα!!!
Εκεί όμως που η απανθρωπιά χτύπησε ταβάνι ήταν στην ΕΛΔΥΚ.
Όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τον πιο χαμηλά ιεραρχικά έως το διοικητή και τις υγειονομικές αρχές, αφού είδαν με τα μάτια τους το παλικάρι να πέφτει από την κερκίδα, επιχειρώντας να δώσει τέλος στην ζωή του…
Για να σώσουν το τομάρι τους, έφτασαν να ενοχοποιήσουν το θύμα.
Έφταιγε λοιπόν συνάδελφος στρατιώτης  που επιχείρησε να αυτοκτονήσει…
Όμως, εδώ και καιρό, η κατάσταση του είχε προκαλέσει ανησυχία καθώς δήλωνε εκτός των άλλων ότι ήθελε να φύγει από την Κύπρο και να πάρει αναβολή. Ο έφεδρος κοινωνιολόγος που αντιμετώπισε το περιστατικό έκρινε ότι έπρεπε να τύχει ψυχιατρικής υποστήριξης και να ακολουθηθεί η πάγια  διαδικασία αναβολής. Η αδιαφορία όμως της διοίκησης της μονάδας και η τακτική να μην αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά άμεσα και αποφασιστικά, τυγχάνοντας το προσωπικό της απαραίτητης υποστήριξης των Υγειονομικών υπηρεσιών του Στρατού, προκάλεσαν την νέα απόπειρα αυτοκτονίας.
 Θεωρούμε ότι για ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι η Στρατιωτική Θητεία αποτελεί απειλή για την νεολαία, ενώ παρά τις όποιες υποσχέσεις και δεσμεύσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Υγειονομικές τους Υπηρεσίες αποδεικνύονται ανέτοιμες να υποδεχτούν και αντιμετωπίσουν την νεολαία που υποχρεωτικά ντύνουν στα χακί.
Δύο αυτοκτονίες, η μία στην ΕΛΔΥΚ και αυτή τώρα στο ΚΕΝ θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό.
Αλλά τι λέμε τώρα; Ποιος να ανησυχήσει: το ΓΕΣ ή το ΥΠΕΘΑ;
Συνάδελφοι αντισταθείτε, υπερασπίστε τα δικαιώματα μας.
Κυρίως όμως εκφράστε την αλληλεγγύη σας, σταθείτε δίπλα στο συνάδελφο που έχει ανάγκη την καλή κουβέντα, την στήριξη και την ενθάρρυνση.
Σε κάθε περίπτωση η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ είναι στο πλευρό σας.
Καλέστε μας όποτε το θεωρήσετε αναγκαίο.
Άντε παιδιά. Ψηλά το κεφάλι. 
        
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
 

diktiospartakos.blogspot.com

  • Blog Archive