Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014



MILDRED LOVING (1939-2008)

(μετάφραση της συναγωνίστριας του Κινήματος Δεν Πληρώνω, Αργυρώς Μπρατσιώτη)

    Ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνέβαλε μαζί με το σύζυγό της στην κατάργηση του νόμου της Virginia περί φυλετικής καθαρότητας (Racial Integrity Act), ο οποίος απαγόρευε τους διαφυλετικούς γάμους.
    Το πλήρες όνομά της ήταν  Mildred Delores Jeter.

Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1939  στο Central Point της Virginia.
Ήταν Αμερικανικής και Αφροαμερικανικής καταγωγής (Native American-Afroamerican).Η ίδια αυτοχαρακτηριζόταν ως Ινδιάνα παρά ως μαύρη, λόγω και....
του πατέρα της (μισός Cherokee) και της μητέρας της (μισή Rappahannock Indian).
    Το Central Point ήταν περιοχή,στην οποία η συνύπαρξη διαφόρων φυλών ήταν,κατά το μάλλον ή ήττον,αρμονική,ακόμη και την εποχή των «Νόμων του Jim Crow» (διαχωρισμός λευκών και έγχρωμων όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου,τα σχολεία,την κατοικία,την εργασία και τους δημόσιους χώρους). 
Αυτοί οι νόμοι θεσπίστηκαν μετά το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου (1861-1865), με την αφελή δικαιολογία ότι έπρεπε να επουλωθούν τα τραύματα,που χώριζαν Βορρά και Νότο, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί η λευκή υπεροχή στη μετεμφυλιακή κοινωνία.
Δεν ήταν καθόλου τυχαία η ίδρυση της Κου Κλουξ Κλαν (1866),η οποία συντηρούσε το ρατσιστικό μίσος,συνεχίζοντας τη δράση παρόμοιων οργανώσεων, όπως οι Ιππότες της Λευκής Καμέλιας και η Λευκή Αδελφότητα.
    Η λεπτοκαμωμένη  και χαμηλών τόνων Mildred,που είχε το παρατσούκλι “Bean” λόγω του σωματότυπού της, ήταν μόλις 11 ετών, όταν γνώρισε το 17χρονο μαθητή γυμνασίου Richard Loving.

Δειλά - δειλά , άρχισαν να βγαίνουν.
Αποφάσισαν να παντρευτούν, όταν η Mildred στην ηλικία των 18 έμεινε έγκυος.
Η τελετή έγινε στην Washington, αφού στη Virginia, ο νόμος το απαγόρευε.
    Λίγες εβδομάδες μετά το γάμο, το πρωί της 11ης Ιουλίου 1958, ενώ ζούσαν στο Central Point, ο σερίφης μαζί με 2 βοηθούς του, εισέβαλε, μετά από ανώνυμη καταγγελία,στην κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού, ρωτώντας τον Richard
«Ποια είναι αυτή η γυναίκα,που κοιμάται μαζί σου;»

Αφού του έδειξαν το πιστοποιητικό του γάμου, τους απάντησε, ότι είναι άκυρο και τους διέταξε να εγκαταλείψουν τη Virginia για 25 χρόνια.
    Το ζευγάρι βρέθηκε στη φυλακή, ο Richard για μια νύχτα, η έγκυος Mildred για περισσότερες. 
Καταδικάστηκαν για παραβίαση του νόμου Racial Integrity Act, μια και η Mildred δεν μπορούσε να αποδείξει λευκή καταγωγή, που να φτάνει πίσω στο 1684. 
Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστή Leon M.Bazile, ο Παντοδύναμος Θεός δημιούργησε τη λευκή, τη μαύρη, την κίτρινη και την ερυθρόδερμη φυλή και τις τοποθέτησε σε διαφορετικές ηπείρους, πράγμα που δείχνει ότι η ανάμειξη των φυλών δεν ήταν μέσα στις προθέσεις Του.
    Η μονοετής καταδίκη τους ανεστάλη υπό τον όρο να εγκαταλείψουν τη Virginia για 25 χρόνια.
Το ζευγάρι πλήρωσε τα δικαστικά έξοδα, μετακόμισε στην Washington και απέκτησε 3 παιδιά.
Σπάνια,επέστρεφαν στη Virginia, ο καθένας ξεχωριστά, για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους.
    Το 1963 όμως, αποφάσισαν, ότι αρκετά ανέχθηκαν αυτή την κατάσταση.

Το Κίνημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανθούσε στις ΗΠΑ.
Οι Lovings επικοινώνησαν με το γενικό εισαγγελέα (attorney general) Robert Kennedy κι αυτός ανέθεσε την υπόθεσή τους στους Bernard S.Cohen και Philip J.Hirschkop, δικηγόρους της ACLU (American Civil Liberties Union).
Το Εφετείο της Virginia επέμεινε στην αρχική απόφαση της καταδίκης του ζευγαριού.
Η δικαίωση ήρθε στις 12 Ιουνίου 1967 στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. 
Οι Lovings επέστρεψαν στη Virginia,έχτισαν σπίτι στην Caroline County, όπου και μεγάλωσαν τα παιδιά τους.
    Δυστυχώς, το 1975, σε τροχαίο ο Richard σκοτώθηκε και η Mildred έχασε την όραση στο δεξί της μάτι. 
Μετά από αυτό, η Mildred προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, αρνούμενη αρκετές συνεντεύξεις σχετικά με τη δικαστική διαμάχη και την τελική νίκη.
Αυτή τη στάση τήρησε, ακόμη και όταν το ενδιαφέρον για την ιστορία αυτή αναζωπυρώθηκε το 1996 με μια ταινία και το 2004 με ένα βιβλίο.
Παρόλα αυτά,κάθε χρόνο, στις 12 Ιουνίου, γιορτάζεται η “Loving Day” ως επέτειος της νίκης του ζευγαριού ενάντια στην πολιτεία της Virginia.

    Η Mildred Loving έφυγε από τη ζωή λόγω προσβολής από πνευμονία σε ηλικία 68 ετών στις 2 Μαΐου 2008.

  • Blog Archive