Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Σε εξέλιξη η ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα-Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών

Φωτογραφία: EPA/Oliver WeikenΠολεμικό τοπίο ξανά στην Παλαιστίνη

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε χθες τον στρατό της χώρας του να αρχίσει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 19 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη ...
της επιχείρησης.

Φωτογραφία: EPA/Oliver Weiken

Αυξάνονται ώρα με την ώρα τα θύματα από την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική.
 

Οι κάτοικοι της Παλαιστίνης κάνουν έκκληση για βοήθεια μέσω των social media, την ίδια ώρα που στο Τελ Αβίβ, απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις άνω των 1000 ατόμων, για το Σαββατοκύριακο
 


Αεροπορική επιδρομή
 

Νέα αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός μετά τη λήξη της πεντάωρης κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους που τήρησαν και οι δύο πλευρές. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Α. Λίμπερμαν και η Χαμάς διέψευσαν τις πληροφορίες περί συμφωνίας για εκεχειρία στην περιοχή που θα εφαρμοζόταν από το πρωί της Παρασκευής.
 

Η οικία του γαλλοπαλαιστίνιου επικεφαλής του γαλλικού προξενείου στη Γάζα, Μάτζντι Σάκουρα, υπέστη ζημιές την Πέμπτη από αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού. Το γειτονικό σπίτι από αυτό που ζουν τα παιδιά του, στη συνοικία αλ Σουντάνια, καταστράφηκε ολοσχερώς από δεύτερη αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με φωτογραφίες που ανήρτησε ο Μ. Σάκουρα στη σελίδα του στο Facebook. Κανένα μέλος της οικογένειάς του δεν βρισκόταν στο εσωτερικό των δύο σπιτιών την ώρα των επιδρομών.
 

Ο ισραηλινός στρατός έχει καλέσει τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, προειδοποιώντας για νέες επιδρομές.
Αφότου έληξε η προσωρινή ανακωχή, ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τη Γάζα και κατέληξε σε χωράφι στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή των παλαιστίνιων προσφύγων (UNRWA) ανακοίνωσε ότι εντόπισε για πρώτη φορά ρουκέτες σε ένα από τα σχολεία της στη Γάζα.

«Χθες (Τετάρτη) στη διάρκεια μιας τακτικής επιθεώρησης στα κτίρια της η UNRWA εντόπισε περίπου 20 ρουκέτες κρυμμένες σε ένα άδειο σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας. Η UNRWA καταδικάζει έντονα την ή τις οργανώσεις που είναι υπεύθυνες για την τοποθέτηση όπλων σε μια από τις εγκαταστάσεις της», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
 

Η πεντάωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Πέμπτης και έληξε στις 3 το μεσημέρι, είχε στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους να ανεφοδιαστούν και συμφωνήθηκε με διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων.
 

Νωρίς το μεσημέρι, ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για εκεχειρία και πως το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης ενέκρινε την ανακωχή, αφού αντιπροσωπεία της χώρας είχε συζητήσεις για το θέμα στην Αίγυπτο.

Η Χαμάς στις αρχές της εβδομάδας είχε απορρίψει την πρόταση του Καΐρου για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
 

 
Η στάση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ
 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη, κάλεσαν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να δώσουν ένα τέλος στη βία, ενώ χαιρέτησαν τις προσπάθειες, ιδιαίτερα της Αιγύπτου, για την επίτευξη εκεχειρίας, μετά από τουλάχιστον μία εβδομάδα κατά την οποία μαίνονται οι συγκρούσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου.
Οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. καταδίκασαν την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και την αδιάκριτη στόχευση αμάχων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον λαό του από αυτές τις επιθέσεις, ωστόσο πρέπει να ενεργήσει ανάλογα για την ασφάλεια των αμάχων, δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασαν «τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια αθώων ζωών και τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για την γρήγορη και δραματική επιδείνωση της κατάστασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

enet.gr


Παλαιστίνιοι μαχητές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν έναν Ισραηλινό στρατιώτη και τραυμάτισαν άλλους δύο νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής.
 

Στο μεταξύ τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας εισβολής.

 

Εννιά άτομα σκοτώθηκα σε βομβαρδισμό με οβίδες σπιτιού, ανατολικά του Χαν Γιούνις. Τα πτώματά τους βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι οι Abdulkarim Hammad Abu Lihyeh, 23 ετών, Muhammad Abdulfattah Rashad Fayyad, 26 ετών, και Mahmoud Muhammad Fayyad, 25 ετών, από το Χαν Γιούνις .
 

Οι συγγενείς BilalMahmoudRadwan, 23, MunthirRadwan, 22, AhmadFawziRadwan, 23, και MahmoudFawziRadwan, 24, επίσης σκοτώθηκαν.
Στο Μπέιτ Χανούν σκοτώθηκαν οι Amal Khader Ibrahim Dabbur, 40 ετών, Ismail Youssif Taha Qassem, 59 ετών, Nassim Mahmoud Nassir και Karam Mahmoud Nassir, ενώ 25 άτομα τραυματίστηκαν από εκτεταμένους βομβαρδισμούς με οβίδες.
 

Στη Ράφα τρία άτομα σκοτώθηκαν και 11 άλλα τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, που έριξαν δύσοσμο αέριο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
 

Στην γειτονιά Σετζάγια της Πόλης της Γάζας, σκοτώθηκε ο Rani Abu Tawileh και τραυματίστηκαν 12 μέλη της οικογένειάς του.
 

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σφοδρές μάχες ανατολικά του Χαν Γιούνις, με τις ισραηλινές στρατιωτικές πηγές να επιβεβαιώνουν ότι ήταν μια από τις περιοχές όπου επιχειρούσαν ισραηλινοί στρατιώτες.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο AFP πως χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 36 στόχους στη Γάζα από την έναρξη της εισβολής.
 

Το πρακτορείο Maanανεβάζει σε πάνω από 260 τους νεκρούς Παλαιστίνιους από την έναρξη της επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα είναι άμαχοι σύμφωνα με τοπικές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 

«Αυτό που ο κατακτητής απέτυχε να καταφέρει μέσα από τις αεροπορικές και θαλάσσιες επιδρομές του δεν θα μπορέσει να το πετύχει με την χερσαία επιχείρηση. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει», δήλωσε από την εξορία στη Ντόχα, ο ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ.
 

Εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» για τη χερσαία επιχείρηση και ότι το κίνημά του «είναι έτοιμο για σύγκρουση».
Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις και προειδοποίησε ότι θα οδηγήσουν σε «μεγαλύτερη αιματοχυσία» και θα περιπλέξουν τις προσπάθειες να τερματιστεί η σύγκρουση στο θύλακα.
 

Το Ισραήλ ενέκρινε την κλήση άλλων 18.000 εφέδρων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 65.000.

Πηγή
  • Blog Archive