Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Αρνητικές επιπτώσεις από τα γενόσημα φάρμακα

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Παρασκευή, Ιουλίου 18, 2014
Σχεδόν ταυτόσημες είναι οι ανακοινώσεις όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας, για το θέμα των επιπτώσεων στους ασφαλισμένους η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και τα γενόσημα φάρμακα.
 

Για το θέμα αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνει ότι....
νέο δυσβάσταχτο χαράτσι μπαίνει για τους ασφαλισμένους.
 
Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ τονίζει ότι: "σημαντική αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, επιφέρει η υπουργική απόφαση που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα 14-7-2014, η οποία προβλέπει την εξ ολοκλήρου επιβάρυνση του ασθενή, της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή αναφοράς και στην τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου που επιλέγει.
 

Η επιβάρυνση αυτή ισχύει πλέον όχι μόνο για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν γενόσημο αλλά και για τα πρωτότυπα φάρμακα που είναι αναντικατάστατα και ο ασθενής δεν έχει περιθώριο επιλογής.
Καθώς θα πρέπει να πληρώνει τη διαφορά από την τιμή αναφοράς που προσδιορίζεται με βάση την κατηγορία ομοειδών φαρμάκων στην οποία ανήκει το φάρμακο. Ειδικότερα όπως προβλέπει η σχετική απόφαση (ΦΕΚ 1144 Β/ 6-5-2014) «Στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου».
 

Συνεχίζοντας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει πως: "Η νέα αυτή επιβάρυνση εκτοξεύει στα ύψη την ήδη δυσβάσταχτη για τον ασφαλισμένο συμμετοχή. Χιλιάδες ασθενείς είναι εγκλωβισμένοι και θα εξαναγκαστούν ν αλλάξουν την αγωγή τους καθώς δεν υπάρχει γενόσημο για να επιλέξουν.
 

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να το αντικαταστήσουν με σκευάσματα που πιθανόν να μην είναι τα ενδεδειγμένα για την πάθησή τους καθώς έχουν μπει στην ίδια θεραπευτική κατηγορία φάρμακα με διαφορετικό μηχανισμό δράσης.
 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα γνωστό αντιθρομβωτικό φάρμακο –χωρίς γενόσημο- που χορηγείται μετά από αγγειοπλαστική και ενώ μέχρι τώρα ο ασθενής πλήρωνε 36,70 ευρώ τώρα οφείλει να πληρώσει 54,6 ευρώ".
  • Blog Archive