Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΟΥΔΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΟΡΜΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Παρασκευή, Ιουλίου 18, 2014
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΞΟΡΜΟΥΝ ΤΑ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ UAV ΓΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πέρσι το καλοκαίρι και ενώ εντείνονταν οι πολιτικές διεργασίες και οι πολεμικές προετοιμασίες για την εκδήλωση μιας νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αυτή τη φορά στην Συρία, γράφαμε:...
Στο πλευρό των ΗΠΑ οι Σαμαράς-Αβραμόπουλος, οι οποίοι όχι μόνο ικανοποιούν κάθε απαίτηση ΗΠΑ-Γαλλίας, αλλά δεσμεύτηκαν για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των ελληνικών βάσεων Σούδα, Καλαμάτα, Αγρίνιο κλπ. Σχεδιάζεται και υπάρχει η δέσμευση για μετατροπή τους εκτός των άλλων σε πολύ σημαντικές βάσεις εξόρμησης των UAV σε αποστολές στην Αφρική και Μέση Ανατολή.  «Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ελληνική αεροπορική βάση εξέφρασαν οι αμερικανοί στις επαφές που έγιναν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων Σαμαρά και Αβραμόπουλου στην Ουάσινγκτον. Η μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αεροπορική βάση της Ελλάδας, πιθανότατα την Καλαμάτα παρουσιάζετε σαν ένα από τα “δώρα” που προσφέρουν οι αμερικανοί εξυπηρετώντας βέβαια και τις δικές τους επιδιώξεις. 
Η συμφωνία για την μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (uav) είχε “κλείσει” στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ελλάδας στο τέλος Ιουλίου στο Πεντάγωνο. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μετασταθμεύσουν από βάση της Ιταλίας και η πιθανότερη αεροπορική βάση που θα τα υποδεχτεί είναι η Καλαμάτα η οποία έχει αναβαθμιστεί από την εποχή των επιχειρήσεων κατά της Λιβύης. Από εκεί ξεκίνησαν πάρα πολλές επιχειρήσεις βομβαρδισμού στόχων στη Λιβύη από νατοϊκά αεροσκάφη».
Σήμερα, δημοσίευμα του imerodromos.gr αποκαλύπτει ότι  “η κυβέρνηση  μελετά τρόπους για να ικανοποιήσει το αμερικανικό «αίτημα» δημιουργίας βάσεων  για   βομβαρδιστικά  Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη  σε Σούδα και Καλαμάτα. Το αίτημα της Ουάσιγκτον  έχει υποβληθεί με πιεστικό τρόπο από τον περασμένο Μάιο και  απασχόλησε  την (ξαφνική) σύσκεψη που είχαν προ ημερών ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας στο μέγαρο Μαξίμου”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα “το αμερικανικό «αίτημα» δεν είναι καινούργιο. Έχει υποβληθεί στον Έλληνα Υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος μάλιστα το αντιμετώπισε θετικά, πριν από περίπου ένα χρόνο κατά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του.  Οι σχεδιασμοί για την εγκατάσταση των drones σε Σούδα και Καλαμάτα συνεχίστηκαν επί χάρτου. Ωστόσο, η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι αναμενόμενες εξελίξεις  πιέζουν την Ουάσιγκτον να επιταχύνει τους στρατιωτικούς της σχεδιασμούς και για αυτόν το λόγο το αμερικανικό αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση  επαναδιατυπώθηκε  με πιεστικό τρόπο όπως είπαμε τον περασμένο Μάιο».
Όπως επισημάναμε και τότε, ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κατοχυρώσει ότι είναι «το καλό παιδί των Αμερικανών» έναντι της Τουρκίας που έχει βρεθεί πρόσφατα απέναντι σε ΗΠΑ-Ισραήλ, αποτελεί μαζί με την Κύπρο τα αβύθιστα αεροπλανοφόρα του ιμπεριαλισμού στη Μεσόγειο, τάσσεται σταθερά στο πλευρό των ιμπεριαλιστών χωρίς να προκαλεί προβλήματα (σε αντίθεση με την στάση της Τουρκίας στο Ιράκ και την Παλαιστίνη). Η στάση της αυτή εκτιμά ότι της δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει οικονομικά-πολιτικά ανταλλάγματα και σε συνδυασμό με τον πολεμικό άξονα που συγκροτούν πλέον Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος να αναβαθμίσει το ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο, σφραγίζοντας τις εξελίξεις σχετικά με την ανακήρυξη ΑΟΖ, τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός αναγνωρίζει τους πρόθυμους συνεργάτες: Οι αμερικανικές ευχαριστίες για την χρήση της Σούδας μετά από την συνάντηση Χέϊγκελ- Αβραμόπουλου δεν ήταν διόλου τυχαίες. Ούτε φυσικά οι συνομιλίες Ομπάμα-Σαμαρά, που με την συμφωνία μετατροπής της Καλαμάτας σε βάση των UAV, ουσιαστικά μετατρέπουν συνολικά την Ελλάδα στον μεγαλύτερο ιμπεριαλιστικό ορμητήριο στην περιοχή. «Η Βάση της Σούδας είναι παράγοντας-κλειδί για την υλοποίηση των αμερικανικών στρατηγικών στόχων στην περιοχή και η σημασία της αναδείχθηκε στην επιχείρηση "Unified Protector" που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη», επεσήμανε τότε το Αμερικανικό Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του. Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Αμερική, ο υποψήφιος πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία Ελλάδας-Η.Π.Α. στη Ναυτική Βάση της Σούδας, αναφέροντάς την ως «παράδειγμα των ισχυρών σχέσεών μας σε ζητήματα ασφαλείας με την Ελλάδα» και επισημαίνοντας την «εξαιρετική συνεργασία μας στη Ναυτική Βάση Υποστήριξης, στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη».
Έμπειροι στρατιωτικοί αναλυτές αλλά και το δημοσίευμα επισημαίνουν σειρά προβλημάτων:
“Κατ αρχήν, όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου άμυνας, δεν υπάρχει το πλαίσιο της συμφωνίας. Η βάση της Σούδας σύμφωνα με την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία προσφέρει στους Αμερικανούς  «διευκολύνσεις» επιμελητείας και ανεφοδιασμού. Υπό αυτήν την έννοια η στάθμευση μιας μοίρας Μη Επανδρωμένων βομβαρδιστικών τα οποία, προφανώς θα αναλαμβάνουν αποστολές, δηλαδή θα χτυπούν όπου οι Αμερικανοί επιθυμούν, είναι εκτός πλαισίου των ελληνοαμερικανικών στρατιωτικών συμφωνιών. Και αν αυτό ισχύει για τη βάση της Σούδας, ισχύει πολύ περισσότερο και για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλλει να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς φίλους (της) είναι η διατάραξη των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, καθώς τα αμερικανικά drones που τυχόν θα σταθμεύσουν στην Κρήτη και την Καλαμάτα  θα έχουν την ευθύνη επόπτευσης και επιβολής των αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ
Απαιτούμε:
Ø  Να κλείσει τώρα η βάση της  Σούδας. “Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!”  “Έξω τώρα οι βάσεις του θανάτου!”
Ø  Να μη διατεθούν υποδομές (όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας), που βρίσκονται στη χώρα μας, ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις για το νέο γύρο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Καμιά συμμετοχή στο Ευρωπαικό στρατηγείο που κατευθύνει την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο σύνολο των επεμβάσεων του Ευρωστρατού σε Βαλκάνια-Αφρική.
Ø  Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση. Να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα που δρουν στο εξωτερικό. Ούτε ένα ευρώ για νέους εξοπλισμούς και πρόσληψη Μισθοφόρων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ø  Να σταματήσει κάθε στρατιωτική  συνεργασία με το κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ.
Καλούμε το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, φαντάρους και μόνιμους, να σταθούν απέναντι στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς και να μην γίνουν συνένοχοι-συμμέτοχοι των νέων ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων.
Πρέπει τώρα το εργατικό κίνημα να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη αποφασιστικών, ανατρεπτικών αγώνων ενάντια στην κυβέρνηση και την άγρια ταξική επίθεση της αντεργατικής λαίλαπας, του κρατικού αυταρχισμού και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών.  
ΤΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΜΟ ΚΑΙ ΦΟΥΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ-Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΟΥΣ!
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ-
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΑΣ
ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
  • Blog Archive