Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα σκάνδαλα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 10, 2014
 
Την Τρίτη, ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η έναρξη εκτεταμένου ελέγχου στο χώρο των ΙΕΚ και των Κολλεγίων. 
 
 Μάλιστα ανακοινώθηκε το κλείσιμο μεγάλου ιδιωτικού φορέα εκπαίδευσης, των ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), τα ζητήματα νομιμότητας στο συγκεκριμένο χώρο αποτελούν αναλογικά παιδικό παιχνίδι σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν στα ιδιωτικά σχολεία.

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας στοιχεία .....για 39 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που έχουν μεγάλες οφειλές στα δημόσια ταμεία. Κάποια από αυτά η Ομοσπονδία είχε δημόσια καταγγείλει, καθώς είχαν προβεί σε διαδικασία δήθεν νέας αδειοδότησης, ενώ στην ουσία επρόκειτο για ανανέωση παλιάς άδειας. Η κομπίνα αυτή είχε στόχο, όπως καταγγέλλεται, αφενός μεν να μηδενιστούν τα χρέη των παλιών σχολείων, αφετέρου δε να απολυθεί το σύνολο σχεδόν των παλιών εκπαιδευτικών, ώστε να προσληφθούν νέοι των 600 ευρώ. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται δύο μεγάλα και πολύ γνωστά ιδιωτικά σχολεία της Αττικής.

Μία μόλις ημέρα πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, συνεχίζει η Ομοσπονδία, υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία με παράνομο προσωπικό, με εκπαιδευτικούς των οποίων ουδείς έχει ελέγξει τα τυπικά προσόντα, με απλήρωτους εκπαιδευτικούς, με την απειλή της αναιτιολόγητης απόλυσης να επικρέμεται επί των κεφαλών όλων.

"Αναρωτιόμαστε:

1. Πώς θα συνεχίσουν να εκδίδουν νόμιμους τίτλους σπουδών σχολεία με παράνομο προσωπικό, ή με εκπαιδευτικό προσωπικό που με την απειλή της απόλυσης ενδέχεται να παραχαράσσει βαθμολογίες, ενδοσχολικές εξετάσεις, απολυτήρια;

2. Με δεδομένο ότι οι βαθμοί των τάξεων του Λυκείου μετρούν πλέον για τις εισαγωγικές εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν τίθεται ζήτημα νόθευσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων;

3. Οι γονείς θα εξακολουθούν  να πιάνονται κορόιδα πληρώνοντας πανάκριβα δίδακτρα για αμφίβολης ποιότητας και νομιμότητας εκπαιδευτικές υπηρεσίες;

4. Τέλος, η κτήση παράνομων τίτλων σπουδών με αλλοιωμένες βαθμολογίες δεν αποτελεί ευθεία και ωμή παραβίαση της συνταγματικής επιταγής για ισονομία ανάμεσα σε μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων;

Θεωρούμε ότι η ευθύνη του υπουργείου απέναντι σε γονείς και μαθητές και κυρίως απέναντι στο εκπαιδευτικό αγαθό και στο δημόσιο συμφέρον είναι πολύ μεγάλη. 
 
Ελπίζουμε να ανακοινωθεί η λήψη έκτακτων μέτρων για ευρύτατο έλεγχο στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πριν να είναι αργά για την Παιδεία και για την ελληνική κοινωνία" καταλήδει ο ΟΙΕΛΕ σε σχετική ανακοίνωσή της.
 
 
 
  • Blog Archive