Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Το Λονδίνο διαδηλώνει ενάντια στις μειώσεις μισθών

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Σάββατο, Οκτωβρίου 18, 2014
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου διαμαρτυρόμενοι για την μείωση των μισθών, κατά 50 λίρες (63 ευρώ) την εβδομάδα από το 2008, παρά τα οικονομικά μεγέθη που δείχνουν καλή πορεία της βρετανικής οικονομίας. 
Η πορεία υπό το σύνθημα «Η Βρετανία χρειάζεται μια αύξηση μισθού», οργανώνεται από τη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων Trade Unions Congress (TUG)...Εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, βγήκαν στους δρόμους σήμερα σε μία διαδήλωση με μαζική συμμετοχή, που έρχεται σαν επισφράγισμα μίας ολόκληρης εβδομάδας δυναμικών κινητοποιήσεων διαφόρων κινημάτων με κοινωνικά αιτήματα στη Βρετανία.

Αν και οι Βρετανοί δεν συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια να διεκδικούν τα δικαιώματα τους στον δρόμο, την περασμένη Δευτέρα, το χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) πουέκαναν στάση εργασίας για τέσσερις ώρες, ζητώντας αυξήσεις μισθών.

Τη σκυτάλη, πήραν την Τετάρτη, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία εναντίον του παγώματος των μισθών και της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης τους.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν χθες Παρασκευή, με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο κοινοβούλιο και να σχεδιάζουν να αρχίσουν ένα κίνημα με το όνομα «Occupy Democracy». Περίπου 50 από αυτούς παραμένουν στο σημείο μέχρι και τώρα.

Η μαζική αυτή δυσαρέσκεια στους δρόμους του Λονδίνου είναι κάτι που είχε να συμβεί από το 1982, επί των ημερών της Μάργκαρετ Θάτσερ. Οι διαδηλώσεις έρχονται μετά την ανακοίνωση από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για νέα μείωση του ποσοστού της ανεργίας, στο 6%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2006, την ίδια στιγμή ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 3% το 2014.

«Είναι καιρός να δοθεί τέλος στο πάγωμα των μισθών που αντιμετωπίζει η πλειονότητα του κόσμου παρά την ανάκαμψη της οικονομίας», διαμήνυσαν οι διοργανωτές

πηγή
  • Blog Archive