Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Σάββατο, Νοεμβρίου 29, 2014
Image
Ο Αγώνας εναντίον του ρατσισμού πρέπει να είναι ένα καθαρό αντανακλαστικό.

Η επαγρύπνηση σου δεν πρέπει να μειώνεται ποτέ.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να δίνεις το παράδειγμα προσέχοντας τις λέξεις που χρησιμοποιείς.

Οι λέξεις είναι επικίνδυνες.

Ορισμένες χρησιμοποιούνται για να πληγώνουν και να ταπεινώνουν, για να τρέφουν τη καχυποψία, ακόμα και το μίσος...

Άλλες χάνουν το βαθύτερο νόημα τους και ενισχύουν τις τάσεις για ιεραρχίες και για διακρίσεις.

Άλλες είναι ωραίες και ευχάριστες.

Πρέπει να αποφεύγεις τις προκατασκευασμένες ιδέες, ορισμένα ρητά και παροιμίες που τείνουν προς τις γενικεύσεις και, κατά συνέπεια, το ρατσισμό.

Θα πρέπει να καταφέρεις να εξαφανίσεις από το λεξιλόγιο σου τις εκφράσεις που απηχούν λαθεμένες και επικίνδυνες ιδέες.

Ο αγώνας εναντίον του ρατσισμού αρχίζει με τη δουλειά πάνω στη γλώσσα. Αυτός ο αγώνας απαιτεί ωστόσο θέληση, επιμονή και φαντασία. Δεν είναι πια αρκετό να αγανακτείς μπροστά σε μια ρατσιστική κουβέντα ή συμπεριφορά.

Να μην λες ποτέ: «Δεν είναι και τόσο σοβαρό!». Αν αφήνουμε τους ρατσιστές να μιλούν και να πράττουν, επιτρέπουμε στο ρατσισμό να ευημερεί και να αναπτύσσεται, ακόμα και σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να αποφύγουν να βυθιστούν σε αυτή τη μάστιγα. Όταν δεν αντιδρούμε, όταν δεν δρούμε, κάνουμε τον ρατσισμό κοινότοπο και αλαζονικό. Να ξέρεις ότι οι νόμοι υπάρχουν. Τιμωρούν την προτροπή στο φυλετικό μίσος. Να ξέρεις, επίσης, ότι υπάρχουν ενώσεις και κινήματα που αγωνίζονται εναντίον όλων των μορφών του ρατσισμού και κάνουν θαυμάσια δουλειά.
  
Όταν ξαναρχίσουν τα σχολεία, κοίταξε όλους τους συμμαθητές σου και πρόσεξε ότι όλοι είναι διαφορετικοί, ότι αυτή η ποικιλομορφία είναι ωραίο πράγμα. Είναι μια ευκαιρία για την ανθρωπότητα. Αυτοί οι μαθητές έχουν διάφορους ορίζοντες, είναι ικανοί να σου δώσουν πράγματα που δεν έχεις, όπως κι εσύ μπορείς να τους δώσεις κάτι που δεν το γνωρίζουν. Η ανάμειξη είναι ένας αμοιβαίος εμπλουτισμός.   

Να ξέρεις, τέλος, ότι κάθε πρόσωπο είναι ένα θαύμα. Είναι μοναδικό. Δεν θα συναντήσεις ποτέ δύο εντελώς όμοια πρόσωπα. Δεν έχει σημασία η ομορφιά ή η ασχήμια. Αυτά είναι σχετικά πράγματα.

Κάθε πρόσωπο είναι το σύμβολο της ζωής. Κάθε ζωή αξίζει το σεβασμό. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ταπεινώνει έναν άλλο άνθρωπο. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια του.

Σεβόμενοι ένα πλάσμα, τα θαυμαστά, τα διαφορετικά και τα απροσδόκητα πράγματα που περιέχει.

Όταν μεταχειριζόμαστε τους άλλους με αξιοπρέπεια, δείχνουμε σεβασμό για τον ίδιο μας τον εαυτό. 



Ταχάρ Μπεν Τζελούν
  • Blog Archive