Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Βρέθηκε σκελετός στον τάφο της Αμφίπολης

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Παρασκευή, Νοεμβρίου 14, 2014
Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο της Αμφίπολης, αφού η διεπιστημονική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη ανακοίνωσε την Τετάρτη πως κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου βρέθηκαν κιβωτιόσχημος τάφος και σκελετός νεκρού.... Η Κατερίνα Περιστέρη σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο τάφος ανήκει σε άνδρα στρατηγό, ενώ εκτίμησε πως πιθανότητα να πρόκειται για επιφανή Μακεδόνα στρατηγό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ο τάφος βρέθηκε σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου και είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθους.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ.

Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση (πλάτους 0,54μ. και μήκους 2,35 μέτρων) -θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, επίσης, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου.

Όπως διαπιστώθηκε, το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90 μέτρα. Ο σκελετός βρέθηκε εντός και εκτός του τάφου και τώρα αναμένεται η εξέταση του ανθρωπολογικού υλικού από ειδικούς επιστήμονες. Επίσης, θα γίνουν όλες οι έρευνες, τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.

«Το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη», τονίζουν οι επιστήμονες και σημειώνουν πως το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ο Τύμβος έχει ύψος 33 μέτρα, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84.

Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να θεωρήσουν ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80 μέτρα.

πηγή
  • Blog Archive