Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Έκλεψαν το «Η Εργασία απελευθερώνει» από το Νταχάου

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Τρίτη, Νοεμβρίου 04, 2014
Άγνωστοι έκλεψαν την μεταλλική επιγραφή με το κυνικό μήνυμα «Arbeit macht frei» (Η εργασία απελευθερώνει), που βρισκόταν στην είσοδο του κολαστηρίου του Νταχάου. Πριν μερικά χρόνια η αντίστοιχη πινακίδα είχε κλαπεί και από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, με έναν νεοναζί να βρίσκεται πίσω από την κλοπή. Οι αρχές υποπτέυονται ότι πιθανόν νεοναζί ...να βρίσκονται πίσω κι από αυτή την περίπτωση κλοπής.

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης του Νταχάου, στη Γερμανία,  διαπίστωσαν ότι το μεταλλικό κατασκεύασμα μήκους σχεδόν δύο μέτρων και πλάτους 95 εκατοστών, είχε κάνει φτερά. Το Νταχάου φρουρείται από ιδιωτική εταιρία ασφαλείας, αλλά δεν υπάρχουν κάμερες επόπτευσης, με αποτέλεσμα οι αρχές να μην μπορούν να δουν πως οι δράστες αφαίρεσαν την κατασκευή.

Το 2009 ο Αντερς Χόγκστορμ, πρώην επικεφαλής ναζιστικού κόμματος, είχε αφαιρέσει την πινακίδα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Σε βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τελικά συνελήφθη στην Στοκχόλμη ένα χρόνο μετά. Η επιγραφή είχε βρεθεί λίγες μέρες μετά την κλοπή κομμένη στα τρία κι από ότι είχε γίνει γνωστό θα κατέληγε σε συλλέκτες - νεοναζί.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας που δημιούργησε η Γκεστάπο, μετά την άνοδο στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ, το 1933. Αρχικά οι ναζί συγκέντρωναν και βασάνιζαν εκεί τους αντιστασιακούς Γερμανούς και αργότερα αιχμαλώτους κάθε ηλικίας, κυρίως Εβραίους και διάφορες άλλες πληθυσμιακές ομάδες ή μειονότητες από τις χώρες που καταλάμβαναν.

Ανάμεσα σ' εκείνους που πέρασαν από το φριχτό αυτό στρατόπεδο ή βρήκαν το θάνατο εκεί, συγκαταλέγονται και πολλοί Έλληνες, με τον τότε γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη, να είναι ο πιο γνωστός. Το Νταχάου λειτούργησε μέχρι τη συντριβή του Γ’ Ράιχ το 1945. Περισσότεροι από 40 χιλιάδες άνθρωποι εκτελέστηκαν εκεί.


πηγή
  • Blog Archive