Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

"Η απεργία πρέπει να γίνει ζήτημα σε κάθε χώρο δουλειάς", αναφέρει η Ταξική Πορεία σε ανακοίνωσή της για την αυριανή απεργία και συνεχίζει λέγοντας:

"Ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται!
Ένας αγώνας που πρέπει και μπορεί να γίνει υπόθεση κάθε εργαζόμενου στον κλάδο του εμπορίου...


Ένας αγώνας υπεράσπισης των εργατικών κατακτήσεων ενάντια στην ελαστικότητα της εργασίας και την πλήρη υποταγή των εργασιακών σχέσεων στα συμφέροντα και τις απαιτήσεις του κεφάλαιου. Κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα, την τρομοκρατία και την εργοδοτική αυθαιρεσία που θέλει να μας επιβάλει τη σύγχρονη δουλεία.

Τρόικα, κυβέρνηση και εργοδοσία δεν κάνουν πίσω στην επίθεσή τους ενάντια στην κυριακάτικη αργία. Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Η ουσία της βρίσκεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πίεση που νιώθουν οι μικρομαγαζάτορες από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που εξυπηρετεί βασικά το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο.

Πρόκειται για μια προσωρινή απόφαση που δεν ανατρέπει το προηγούμενο καθεστώς, υπενθυμίζοντας μάλιστα τον περσινό νόμο που προβλέπει άνοιγμα όλων των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο και των μικρότερων όσες Κυριακές αποφασίσει ο κάθε αντι- περιφερειάρχης. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών κέντρων που τη στηρίζουν και δεν πρόκειται να ανατραπεί παρά μόνο από το μαζικό, παρατεταμένο και ανυποχώρητο αγώνα των ίδιων των εργαζόμενων.

Η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου βρίσκεται πίσω από τις απαιτήσεις και τις διαθέσεις που έχουν φανεί στις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις και κινείται σε μια λογική "ουράς" πίσω από τις οργανώσεις των εμπόρων. Όμως, η ταξική πάλη δεν διεξάγεται στα δικαστήρια, στα όργανα και τους θεσμούς του αστικού κράτους. Διεξάγεται και κερδίζεται στους χώρους δουλειάς, στις εργατικές κινητοποιήσεις. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων δείχνει απρόθυμη να οργανώσει τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και αφήνει αναπάντητη την εργοδοτική τρομοκρατία και την οικονομική πίεση.

Καθυστέρησε χαρακτηριστικά στην προκήρυξη της απεργίας την Κυριακή 2 Νοέμβρη, που ο νόμος προβλέπει ξανά το άνοιγμα όλων των καταστημάτων. Αλλά και η στάση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και του ΠΑΜΕ λειτουργεί παραλυτικά για τον κλάδο. Επιμένοντας σε μια λογική δήθεν πολιτικής καθα- ρότητας, ουσιαστικά διασπά τον κλάδο, ενώ περισσότερο κόπτεται για την κομματική φιέστα της 1ης Νοέμβρη παρά για την επιτυχία της απεργίας στις 2 Νοέμβρη.

Η απεργία πρέπει να γίνει ζήτημα σε κάθε χώρο δουλειάς, να αγκαλιαστεί από τους εργαζόμενους και να αποτελέσει μια ηχηρή απάντηση στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, αλλά και στην κινηματική απραξία της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας βρίσκεται στα δικά μας χέρια!
Η στάση των εμπόρων χαρακτηρίζεται από συνεχείς ταλαντεύσεις όλο αυτό το διάστημα και δεν αφήνει περιθώ- ριο για αυταπάτες. Οι αναζητήσεις της κυβέρνησης για συμμαχίες με τα μεσοστρώματα αυτά που έχουν δει τη θέση τους να χειροτερεύει στα χρόνια της κρίσης, δεν αλλάζουν την κατεύθυνση γκρεμίσματος κάθε εργατικής κατάκτησης.

Χαρακτηριστική είναι η άρνηση των εργοδοτικών ενώσεων να υπογράψουν συλλογική σύμβαση, διατηρώντας τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στο εμπόριο. Μόνο η συγκρότηση, η ενότητα και η απο- φασιστικότητα των εργαζόμενων είναι ικανή να ανατρέψει τα σχέδια κυβέρνησης και κεφάλαιου, διεκδι-κώντας πλήρη και σταθερή δουλειά, ανθρώπινο ωράριο, 5ήμερο-8ωρο, με αξιοπρεπείς μισθούς και συν- θήκες δουλειάς.

• ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΗ!

• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ!

• ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ!

• ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ".



πηγή
  • Blog Archive