Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Το σκάνδαλο της Petrobras παίρνει διαστάσεις

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Σάββατο, Νοεμβρίου 15, 2014
Το κυβερνητικό κόμμα της Βραζιλίας φέρεται να υπεξαιρούσε επί σειρά ετών χρήματα από τον πετρελαϊκό όμιλο Petrobras. Ειδικοί φοβούνται ότι το σκάνδαλο διαφθοράς ...
θα πλήξει το γόητρο των επιχειρήσεων της χώρας.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση υποβάθμισε την είδηση ότι στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει έρευνες εναντίον του πετρελαϊκού ομίλου Petrobras. Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ αρκέστηκε να δηλώσει από την Ντόχα του Κατάρ την Τετάρτη ότι αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας.

Την προηγούμενη Κυριακή η βρετανική εφημερίδα Financial Times είχε αναφέρει, επικαλούμενη εσωτερικές πληροφορίες, ότι η αμερικανική αρχή χρηματιστηριακής εποπτείας SEC και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνούν σε βάρος της Petrobras. Ατάραχος εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ συνιστώντας ψυχραιμία και στις αμερικανικές αρχές.

Η κυβέρνηση υποβαθμίζει το ζήτημαΠρο πολλού ασκείται κριτική στη Βραζιλία ότι πολλές θέσεις στον ημικρατικό πετρελαϊκό όμιλο καταλαμβάνονται κυρίως με κομματικά κριτήρια. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έρχονται στο φως ολοένα περισσότερες σκανδαλώδεις λεπτομέρειες. Εν μέσω του προεκλογικού αγώνα, που κατέληξε σε οριακή επανεκλογή της Ντίλμα Ρούσεφ στο προεδρικό αξίωμα στα τέλη Οκτωβρίου, δύο πρώην μάνατζερ της Petrobras από τον κύκλο των βασικών υπόπτων στο σκάνδαλο διαφθοράς προέβησαν σε αποκαλύψεις. Όπως είπαν, επί σειρά ετών χρήματα από συμβόλαια της Petrobras που είχαν σκόπιμα υπερκοστολογηθεί διοχετεύονταν συστηματικά στα ταμεία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος και του κυβερνητικού του εταίρου.

Η ίδια η Ντίλμα Ρούσεφ ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τίποτα, παρά το γεγονός ότι ήταν για χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Petrobras. Για παράδειγμα, το 2006, όταν η Petrobras αγόρασε ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο Τέξας με 27 φορές περισσότερα χρήματα από όσα είχε πληρώσει για την αγορά του ένα χρόνο πριν η βελγική Astra Oil. Αυτή ακριβώς η αγοραπωλησία φέρεται να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ενεπλάκη στην υπόθεση «Petrobras» το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δίνοντας εντολή για ποινική έρευνα.

Η αμερικανική αρχή χρηματιστηριακής εποπτείας θα αρκεστεί μάλλον στην άσκηση αγωγής, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή χρηματικών προστίμων εναντίον του πετρελαϊκού ομίλου. Δεδομένου ότι μέρος των μετοχών της Petrobras τίθενται προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η επιχείρηση υπάγεται στο αμερικανικό δίκαιο.

πηγή
  • Blog Archive