Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Η πρυτανεία του ΑΠΘ καλεί εισαγγελέα και αστυνομία για την κατάληψη

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Τρίτη, Δεκεμβρίου 09, 2014
Την παρέμβαση των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών ανακοίνωσε πως θα ζητήσει η Πρυτανεία του ΑΠΘ μετά την κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης του Ιδρύματος από αλληλέγγυους στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Η ανακοίνωση της πρυτανείας: ...."Η Πρυτανεία του ΑΠΘ επιθυμεί να ενημερώσει όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι η κατάληψη του Κτιρίου Διοίκησης ΑΠΘ από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ έληξε το μεσημέρι του Σαββάτου 6/12. Συγκεκριμένα, το πρωί της 3/12 οι φοιτητές αυτοί εγκαταστάθηκαν στο ισόγειο του Κτιρίου Διοίκησης στο οποίο εισήλθαν το πρωί, αφού προξένησαν ζημιές σε ένα από τα σιδερένια προστατευτικά ρολά του ισογείου και έσπασαν ένα τζάμι της εισόδου.

Κατά την είσοδό τους εισήλθαν και στο θυρωρείο του κτιρίου και εκδίωξαν τους φύλακες που βρίσκονται εκεί επί 24ώρου βάσεως. Η κατάληψη άρχισε μόλις δύο μέρες μετά την ανοικτή συνάντηση της Πρυτανείας, των μελών της Συγκλήτου, και των καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών με τους φοιτητές της Σχολής, η οποία είχε πραγματοποιηθεί σε αίθουσα της Νομικής Σχολής την Παρασκευή 31/11.

Η συνάντηση εκείνη κράτησε τρείς ώρες, οι φοιτητές παρουσίασαν τα αιτήματα τους, συζήτησαν με τους διδάσκοντες και τη διοίκηση, αλλά προφανώς (εκ του αποτελέσματος) ο διάλογος αυτός δεν απέδωσε. Τις ημέρες που ακολούθησαν, κατά τη διάρκεια της κατάληψης, αρκετές φορές οι φύλακες του κτιρίου, υπηρεσιακά στελέχη του ΑΠΘ, αλλά και ο Κοσμήτορας και οι Πρόεδροι των Τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών, σε συνομιλίες που είχαν με την ομάδα αυτή των φοιτητών, προσπάθησαν να τους πείσουν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάληψη, καθώς και για να επιτρέψουν την παραμονή του προσωπικού φύλαξης στο θυρωρείο του κτιρίου.

Τους επισήμαναν ειδικά ότι οι φύλακες στο κτίριο διοίκησης έχουν και την ευθύνη ασφάλισης των χώρων (κυρίως των ισόγειων και υπόγειων χώρων, καθώς η πρόσβαση προς τους ορόφους ήταν κλειδωμένη), αλλά και ότι λειτουργούν ως σημείο ενημέρωσης και συντονισμού για οποιοδήποτε συμβάν σε κτίριο του ΑΠΘ (από απλή διακοπή ρεύματος και εγκλωβισμό σε ανελκυστήρα, έως φωτιά ή άλλο έκτακτο γεγονός).

Δυστυχώς δεν έγινε δυνατό να πειστούν να επιτρέψουν τη λειτουργία του θυρωρείου με τους φύλακες του κτιρίου. Επίσης, δεν έγινε δυνατό να πεισθούν να επιτρέψουν την πρόσβαση σε λίγους εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους για επείγουσα παροχή στοιχείων από τους υπηρεσιακούς φακέλους του προσωπικού που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ακόμη και όταν αυτό ζητήθηκε από κοινού από την αρμόδια Αναπληρώτρια Πρύτανη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων.

Όταν το Σάββατο 6/12 το μεσημέρι η ομάδα των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών αποχώρησε από το κτίριο, οι φύλακες του κτιρίου διαπίστωσαν ότι:

1 . Σε όλους σχεδόν τους τοίχους του ισογείου είχαν γραφεί συνθήματα κ.α., ακόμη και στην πινακίδα των ονομάτων των ευεργετών του ΑΠΘ, αλλά και στο μεγάλο επιτοίχιο ζωγραφικό έργο που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου.

2. Τα τραπέζια και τα καθίσματα της αίθουσας επισήμων του ΑΠΘ βρίσκονταν διάσπαρτα στο ισόγειο, στα δε τραπέζια είχαν επίσης γραφεί συνθήματα.  Η πόρτα της αίθουσας επισήμων όπως και η διπλανή αίθουσα όπου φυλάσσονται οι τήβεννοι  (όπου είχαν εισέλθει άγνωστοι) δεν είχαν ίχνη παραβίασης.

Προφανώς κάποιοι άνοιξαν τις πόρτες αυτές με κλειδιά από το θυρωρείο του κτιρίου. Την Δευτέρα 8/12 όταν το προσωπικό του κτιρίου άνοιξε όλους τους χώρους για να εργαστεί διαπιστώθηκε ότι:

1. Η πόρτα στο χώρο της γραμματείας του Τμήματος Κινηματογράφου (στο ισόγειο του κτιρίου) δεν είχε ίχνη παραβίασης, αλλά στο χώρο είχαν εισέλθει άγνωστοι οι οποίοι εμφανώς έψαξαν τους φακέλους της γραμματείας. Ύστερα από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε το υπολογιστικό σύστημα βαθμολογιών της γραμματείας του Τμήματος.  Οι υπάλληλοι της γραμματείας άρχισαν έλεγχο του αρχείου για να διαπιστωθεί τυχόν άλλη παρέμβαση.

2. Η πόρτα στο χώρο του αρχείου των ατομικών υπηρεσιακών φακέλων όλου του προσωπικού του ΑΠΘ (στο υπόγειο του κτιρίου) δεν είχε ίχνη παραβίασης, αλλά στο χώρο είχαν εισέλθει άγνωστοι οι οποίοι έγραψαν συνθήματα στο τοίχο, εμφανώς έψαξαν το αρχείο των χιλιάδων φακέλων, βρήκαν τον ατομικό υπηρεσιακό φάκελο του πρύτανη και εμφανώς τον άφησαν ανοικτό επάνω στο τραπέζι του χώρου. Δίπλα στον ατομικό φάκελο του πρύτανη άφησαν και χαρτί με χειρόγραφες δικές τους σημειώσεις για διοικητικά έγγραφα της υπηρεσιακής εξέλιξης του πρύτανη που υπήρχαν στο φάκελο.

Η Πρυτανεία, αφού συμβουλεύθηκε νομικούς του ΑΠΘ, και με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου που ενημερώθηκε την ίδια ημέρα, κατέθεσε σχετική αναφορά στις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, δεδομένου ότι η είσοδος αγνώστων στη γραμματεία και στο υπηρεσιακό αρχείο του ΑΠΘ αποτελούν πράξη που διώκεται ποινικά.  Ποινικές ευθύνες έχει τόσο η πράξη αυτή καθαυτή, όσο και η τυχόν απόκρυψή της.

Από σήμερα Τρίτη 9/12 το Κτίριο Διοίκησης έχει εκ νέου καταληφθεί από ομάδα περίπου 50 ατόμων οι οποίοι δεν έχουν φοιτητικά αιτήματα, αλλά μόνο αλληλεγγύης προς τον Ν. Ρωμανό και τους Σύρους πρόσφυγες.

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ έχει δηλώσει και επιδιώκει σταθερά την αποφυγή εντάσεων στο χώρο του πανεπιστημίου. Δεν πρόκειται όμως να ανεχθεί σιωπηρά τυχόν πράξεις που επισύρουν ποινικές ευθύνες. Ούτε να επιτρέψει σε ομάδες φοιτητών ή άλλων ατόμων να διακόπτουν συνεχώς τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Απευθύνει έκκληση σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να στηρίξουν με κάθε τρόπο την ομαλή λειτουργία του ΑΠΘ.

Απευθύνει όμως έκκληση και σε όλους τους θεσμικούς φορείς της Ελληνικής κοινωνίας να παρέμβουν (με τις αποφάσεις, αλλά και με την επιρροή τους) στηρίζοντας τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου. Η Πρυτανεία θα ενημερώσει σήμερα εγγράφως τις αρμόδιες αρχές για τη νέα κατάληψη η οποία δεν σχετίζεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ούτε έχει φοιτητικά αιτήματα. Πράξεις όπως οι παραπάνω εκφεύγουν της αρμοδιότητας των πρυτανικών αρχών και αποτελούν αντικείμενο ευθύνης άλλων θεσμικών φορέων της Ελληνικής Πολιτείας.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου έχει την ευθύνη της ακαδημαϊκής και διοικητικής λειτουργίας του ιδρύματος. Το δημόσιο πανεπιστήμιο λειτουργεί με πόρους και σε χώρους που του παρέχει η πολιτεία και είναι στην ευθύνη των φορέων της πολιτείας η εξασφάλιση των συνθηκών που θα του επιτρέψουν να λειτουργεί και όχι να στραγγαλίζεται από τις συνεχόμενες καταλήψεις".



πηγή
  • Blog Archive