Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ποπ ρατσιστική αηδία από το Μιχάλη Τσαουσόπουλο (ηχητικό)

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Κυριακή, Δεκεμβρίου 07, 2014
“Η Αθήνα πότε θα στολιστεί; [...] Πρέπει πρώτα να φύγει από εκεί η κουρελαρία”. Κι όμως, αυτή η ατάκα που αναφέρεται με τρόπο σαφώς ρατσιστικό στους Σύρους πρόσφυγες που ζητούν να γίνουν δεκτοί στην Ευρώπη κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος ειπώθηκε στα ελληνικά FM. Όχι σε κάποιο σταθμό προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή αλλά στον ρ/σ Athens DeeJay 95,2, από τον έμπειρο παραγωγό Μιχάλη Τσαουσόπουλο.

Στο γνωστό χαλαρό και προφανώς απολιτίκ πλαίσιο που χαρακτηρίζει τις εκπομπές του, το πρωί της Πέμπτης 4 Δεκέμβρη ο Τσαουσόπουλος κι οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να συζητούν τους λόγους για τους οποίους δεν έχει στολιστεί ακόμα το κέντρο της Αθήνας ενόψει των γιορτών. Εκεί λοιπόν ο Τσαουσόπουλος ξεστόμισε το “η Αθήνα πότε θα στολιστεί; [...]
Πρέπει πρώτα να φύγει από εκεί η κουρελαρία” και συνέχισε λέγοντας: “Όλες οι πρωτεύουσες του κόσμου στολίζουν, εμείς στολίσαμε Σύριους”. ΄Υστερα κάλεσε το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να πιέσει την κυβέρνηση να βρει λύση ώστε να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες και για “ξεκάρφωμα” ζήτησε να περιθαλφθούν όπως πρέπει. “Δε μιλάμε ρατσιστικά και τα λοιπά” είπε υποτιμώντας ουσιαστικά τις συζητήσεις περί ρατσισμού.

Ωστόσο αυτή η αποστροφή που δήλωνε μια κάποια συστολή ήταν εντελώς για το φαίνεσθαι αφού ο Τσαουσόπουλος προχώρησε στην άρθρωση πολιτικών κι οικονομικών επιχειρημάτων που κατ' εκείνον υπαγορεύουν την απομάκρυνση των προσφύγων από την πλατεία: “Τί θα κάνουμε τώρα δηλαδή; Μαγαζιά, ξενοδοχεία (θα βλέπουν) τους Σύριους να αναβοσβήνουν” [...] “θα μένεις στο Μεγάλη Βρετανία, θα πληρώνεις 600-700-1000 την ημέρα, θα ανοίγεις την πόρτα σου και θα βλέπεις τα κουρέλια από κάτω...” είπε χωρίς καμιά ντροπή και στη συνέχεια απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, πάντα σε λάιτ ύφος: “Αντουάν, βάλε κάποιον να το καθαρίσει αυτό”.

Όλοι θυμόμαστε ποιοι ήθελαν να έρθουν “για να καθαρίσει ο τόπος”. Προσδιορισμοί τύπου “κουρελαρία” για πρόσφυγες ή παρομοιώσεις ανθρώπων με χριστουγεννιάτικες μπάλες ισοδυναμούν το δίχως άλλο με ρατσιστικές εκδηλώσεις του χειρίστου είδους. Όταν μάλιστα η θέα από τα μπαλκόνια των πολυτελών ξενοδοχείων τοποθετείται στην κλίμακα αξιών πάνω από τη ανθρώπινη ζωή κι αξιοπρέπεια, ο ρατσισμός συναντά την ταξική εκμετάλλευση και γίνεται ακόμα πιο αποκρουστικός. Ακόμα κι αν προσφέρεται σε χαλαρό, ποπ περιτύλιγμα.

Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα, από το 5:19 έως το 7:05.




  • Blog Archive