Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τα ξημερώματα τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι παρέμεναν επί περίπου έναν μήνα στον χώρο της πλατείας Συντάγματος, απέναντι από τη Βουλή, ζητώντας ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων έγινε περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, την ώρα που οι πρόσφυγες κοιμόντουσαν....Η αστυνομία έβαλε τους 51 πρόσφυγες, μεταξύ τους δυο παιδιά και 6 γυναίκες, σε κλούβες, εκκενώνοντας έτσι το χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν αρχικά στο Τμήμα Αλλοδαπών, στην Π. Ράλλη, απ' όπου αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το μεσημέρι.


Αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα στο Σύνταγμα, κοντά στο σημείο με τα λιγοστά υπάρχοντα των προσφύγων, τα οποία δεν πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους, μετά την αιφνίδια προσαγωγή τους από την αστυνομία.

«Καλά Χριστούγεννα Έλληνες»

Η είδηση όπως δημοσιεύεται στη σελίδα της Αλληλεγγύης στους Σύρους πρόσφυγες στο facebook:

03.00 τα ξημερώματα, την ώρα που οι άνθρωποι συνηθίζουν να ειρηνεύουν με την ύπαρξη, η αστυνομία επιτέθηκε στους τελευταίους Σύρους πρόσφυγες της πλατείας Συντάγματος ενώ κοιμόντουσαν, τους έβαλε σε κλούβες και εκκένωσε τον χώρο.

51 άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο παιδιά και 6 γυναίκες, σπρώχτηκαν στις κλούβες γρήγορα - γρήγορα, κάποιοι αλυσοδεμένοι, άλλοι χωρίς παπούτσια γιατί δεν πρόλαβαν να τα φορέσουν. Οδηγήθηκαν στο αλλοδαπών, μερικοί χωρίς τα χαρτιά τους, γιατί τα είχαν μέσα στις τσάντες τους και δεν τους άφησαν να τα πάρουν. Ένας χτυπήθηκε και έβγαλε αίμα από το στόμα.

Φτάσαμε εκεί, ειδοποιημένοι από μερικούς που γλίτωσαν το στοίβαγμα γιατί ήταν μερικά μέτρα παραπέρα και τους βρήκαμε κουρασμένους και φοβισμένους - πιο πολύ για τους συντρόφους τους παρά για το πού θα περάσουν το βράδυ. Ίσως ο πόλεμος στη Συρία να ήταν πιο τρομακτικός, ο φόβος της αστυνομίας όμως όχι: «Police the same Syria - Greece» είπε ο Αμπντουλχαμάν.

Φύγαμε προς τα πάνω. Κάπως βιαστικά. 
 
Στο πάνω μέρος της πλατείας, ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση φυλούσαν πεταμένα ρούχα και παπούτσια, σχισμένα παπλώματα, κουβέρτες παρατημένες άτακτα. 
 
Στο κάτω μέρος, όλα τα δέντρα έλαμπαν πια μεγαλοπρεπώς πίσω από τα λευκά λαμπάκια τους.
Καλά Χριστούγεννα Έλληνες. H πλατεία δεν έχει πια πρόσφυγες για να σας τα χαλάσουν...

 
Με θηλιά στο λαιμό

Ένταση υπήρξε και χθες το μεσημέρι στην πλατεία καθώς με μία θηλιά περασμένη στο λαιμό του απειλούσε να βάλει τέλος στη ζωή του ένας 15χρονος Σύρος.

«Δεν θα ζήσουμε έτσι. Προτιμώ να πεθάνω» έλεγε το ανήλικο αγόρι. Τελικά, ο νεαρός όπως και η μητέρα του που βρισκόταν δίπλα του μεταφέρθηκαν σε στεγασμένο χώρο λίγη ώρα αργότερα.

 
 
  • Blog Archive