Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015


Kατά της δικαστικής δίωξης τεσσάρων πρώην υπουργών που κατηγορούνταν για διαφθορά ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο, βάζοντας τέλος, χωρίς συνέπειες, στο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που ταλάνισε εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λιγότερο από έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ...οι Τούρκοι βουλευτές επικύρωσαν, όπως αναμενόταν, την απόφαση ερευνητικής επιτροπής του τουρκικού κοινοβουλίου για τη μη διαβίβαση του φακέλου που περιλαμβάνει τις κατηγορίες στο Ανώτατο Δικαστήριο, τον μοναδικό θεσμό της τουρκικής δικαιοσύνης που θα είχε την αρμοδιότητα να τους δικάσει. Οι βουλευτές απάλλαξαν συγκεκριμένα τον Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, πρώην υπουργό Οικονομίας, τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, πρώην υπουργό Εσωτερικών, τον Εγκεμέν Μπαγκίς, πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος.

Η μόνη έκπληξη στη διαδικασία προήλθε από κάποιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ψήφισαν υπέρ της δικαστικής δίωξης των συναδέλφων τους.

Οι τέσσερις πρώην υπουργοί αντιμετώπιζαν κατηγορίες ότι έλαβαν μίζες από τον Ιρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ για να διευκολύνουν παράνομη διακίνηση χρυσού με το Ιράν. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο 2013 και άγγιξε το σύνολο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατήγγειλε τότε συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησής του από τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και οργάνωσε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ στις τάξεις της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και άλλων κρατικών θεσμών.

Πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, η τουρκική δικαιοσύνη είχε φροντίσει να βάλει στο αρχείο όλες τις έρευνες για διαφθορά κατά μελών της κυβέρνησης Ερντογάν.




koutipandoras
  • Blog Archive