Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΑμεΑ: Αίτημα για δωρεάν διέλευση απο τα διόδια

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Σάββατο, Απριλίου 18, 2015
 
Αίτημα για ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας ζητά από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη, με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ.
 

Παρά το ότι τα άτομα με αναπηρία αν και παραδοσιακά ανήκουν στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις λόγω του αποκλεισμού τους από την εκπαίδευση και την εργασία, εν τούτοις ....
εξωθούνται στη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις τους λόγω της απουσίας προσβάσιμων μεταφορικών συστημάτων στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων.

Δεδομένης της απουσίας προσβάσιμων αστικών μεταφορικών συστημάτων στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων, καθώς και τον πλήρη αποκλεισμό των πολιτών με αναπηρία από τα ΚΤΕΛ και το τρένο λόγω απουσίας προσβασιμότητας των υποδομών αυτών, παρά τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών ΕΚ 181/2011 και 1371/2007 αντίστοιχα, οι πολίτες με αναπηρία αναγκάζονται να μετακινούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ιδιωτικά αυτοκίνητα, οι δε οικείοι τους συχνότατα εκτελούν χρέη οδηγού/μεταφορέα, μεταφέροντας αυτούς σε διάφορες δομές όπου τους αφήνουν (π.χ. για θεραπείες, εκπαίδευση, απασχόληση, δημιουργική απασχόληση κ.λπ.) για να επανέλθουν μετά το πέρας αυτών και να τους οδηγήσουν πίσω στην κατοικία τους. 


Στις περιπτώσεις αυτές αν και το αναπηρικό αυτοκίνητο κυκλοφορεί προς εξυπηρέτηση του ατόμου με αναπηρία, το άτομο μπορεί να μην βρίσκεται εντός αυτού. Η ΕΣΑμεΑ ζητά την οριστική διευθέτηση του θέματος της ελεύθερης διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια όλων των αυτοκινητόδρομων με θέσπιση διάταξης που θα συμπληρώνει τα κενά του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, τα οποία επικαλείται κατά καιρούς η πλειονότητα των ιδιωτικών εταιρειών εκμετάλλευσης για τη μη εφαρμογή της απαλλαγής των κατόχων αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια.
  • Blog Archive