Εναν... άτυπο τιμοκατάλογο,
πολύχρονη δράση, και τέσσερις αστυνομικούς -τρεις αρχιφύλακες και έναν
υπαρχιφύλακα- που υπηρετούν στον Εβρο, διέθετε η εγκληματική οργάνωση
που διακινούσε μετανάστες σε ....
χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εξαρθρώθηκε
από την ΕΛΑΣ με παράλληλες επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και
Εβρο.
Αστυνομικοί από τις υποδιευθύνσεις Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος & Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, συνέλαβαν 43 άτομα -ανάμεσά τους τον αρχηγό του κυκλώματος και τους αστυνομικούς.
Οι 43 συλληφθέντες κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης από κοινού, διευκόλυνσης παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα, παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα και εντός εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας κατ' επάγγελμα, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, δωροδοκίας, δωροδοκίας υπαλλήλου κατ' εξακολούθησιν και παράβασης καθήκοντος.
Με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα ακόμη 28 άτομα (14 Ελληνες και ισάριθμοί Γεωργιανοί), ενώ 44 μετανάστες συνελήφθησαν και κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία, το κύκλωμα -το οποίο δρούσε συστηματικά τουλάχιστον από το 2008- διέθετε εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχία, με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών του. Στη δραστηριότητά του ήταν και η συστηματική πλαστογράφηση εγγράφων.
Μόνο φέτος, από τον Ιανουάριο έως τώρα, τα μέλη της οργάνωσης ενέχονται σε 24 περιπτώσεις μεταφορά μεγάλου αριθμού μεταναστών προς την ελληνική επικράτεια, η οποία κάποιες φορές έγινε με τα πόδια, άλλες με τη χρήση τουριστικών λεωφορείων από τη μεθόριο του Εβρου και άλλες με ταχύπλοα σκάφη, από την επαρχία της Μαρμαρίδας της Τουρκίας προς τη Ρόδο. Η ίδια οργάνωση εμπλέκεται και σε 15 παλαιότερες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Η εγκληματική οργάνωση που διέθετε και έναν άτυπο τιμοκατάλογο για τις υπηρεσίες της, δραστηριοποιούνταν και στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων, τη νόθευση και την έκδοση γνήσιων πιστοποιητικών με τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών, διαθέτοντας και την τεχνογνωσία αλλά και τα μέσα για την παραγωγή μεγάλης γκάμας εγγράφων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνολικά καταγράφηκαν 216 περιπτώσεις κατάρτισης και παράδοσης πλαστών ή υφαρπαγμένων εγγράφων, με τα έσοδα να ξεπερνούν τις 38.470 ευρώ, και ακόμη 110 οι οποίες δεν διεκπεραιώθηκαν.
Τα πλαστά έγγραφα αποστέλλονταν επίσης και σε υπηκόους Γεωργίας, που διαμένουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σουηδία. Από τις αρχές του 2008 έως τον φετινό Μάρτιο το κύκλωμα είχε πραγματοποιήσει περίπου 918 τέτοιες συναλλαγές με χρηματικά εμβάσματα. Προκειμένου να διευκολύνει τη... λειτουργία της, η οργάνωση είχε ενσωματώσει στη δράση της ταξιδιωτικά γραφεία και καταστήματα μεταφοράς χρημάτων.
Οι αστυνομικοί -που κατηγορούνται πως συνεργάζονταν με την εγκληματική οργάνωση και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, φέρονται να επέτρεπαν έναντι χρηματικής αμοιβής την παράνομη είσοδο αλλοδαπών, οδικώς από σημείο της μεθορίου- εκτιμάται πως έπαιρναν μηνιαία αμοιβή έκαστος τουλάχιστον 3.500 ευρώ.