Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

«Θάβουν» τον έλεγχο πρωθυπουργών και υπουργών της περιόδου 1974 – 2012

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τρίτη, Μαρτίου 25, 2014

vouli4
Την ώρα που η εντολή των πολιτικών προϊσταμένων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι «σαρώστε τον κάθε μικρομεσαίο», ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάτω από τη «μύτη» της κοινωνίας προχώρησαν σε μια νομοθετική παρέμβασηόνειδος. Με τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης συνεχίζεται η προσπάθεια – «δούλεμα στα μούτρα» της κοινωνίας για να περάσει στα...
«αζήτητα» ο προβλεπόμενος να γίνει 2 χρόνια πριν (!) έλεγχος Πόθεν Εσχες τόσο όλων όσοι είναι στη ζωή και διετέλεσαν από το 1974 μέχρι και το 2012 πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, όσο και των συζύγων και των παιδιών τους.
Με τρόπο αντισυνταγματικό -ακόμη και με βάση τη δήλωση του πρώην προέδρου της Βουλής και βουλευτή Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη- την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον… Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης, η κυβέρνηση ενέταξε τροπολογία βάσει της οποίας δίνεται το περιθώριο το μέτρο αυτό να ξεκινήσει με καθυστέρηση ενός ακόμη εξαμήνου. Φυσικά, θα μπορούσε κάποιος καλοπροαίρετος να πει ότι είναι μικρό χρονικό διάστημα. Ναι, θα μπορούσε, αλλά… το ζήτημα «βαλτώνει» εδώ και 2 χρόνια!
Το ζήτημα της νέας εξάμηνης παράτασης αφορά στην εφαρμογή διάταξης νόμου για τον έλεγχο των Πόθεν Εσχες των πολιτικών με θέσεις ευθύνης και κυβερνητικές από το 1974 και μετά, η οποία θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί από τις αρχές Μαΐου του 2012! Και μάλιστα, όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος, όποιος θα εμπόδιζε το ελεγκτικό έργο, θα είχε τιμωρία ποινή φυλάκισης 6 μηνών.
Στην προκειμένη, τουλάχιστον οι πολιτικές ευθύνες είναι ορατές «δια γυμνού οφθαλμού». Ο νόμος 4065 του 2012 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 9 Απριλίου του 2012. Όπως προβλέπει, ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τις εργασίες της Επιτροπή για τον «έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης ετών 1974 έως και 2012 των εν ζωή ευρισκόμενων πολιτικών (κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών) που διετέλεσαν ή διατελούν, από το έτος 1974 έως και το 2012 Πρωθυπουργοί, Αρχηγοί πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό Κοινοβούλιο, Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί Κυβερνήσεων, καθώς και των συζύγων και των ανηλίκων τέκνων τους».
nd_pasok2
Ο επανέλεγχος ή και ο αρχικός έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από την Επιτροπή του άρθρου 21 του ν. 3023/2002 θα έπρεπε να περιλαμβάνει, πέραν της διαπίστωσης του αληθούς περιεχομένου αυτών, «τη συγκριτική ανάλυση της εν γένει οικονομικής κατάστασης των ανωτέρω προσώπων, καθώς και των συζύγων και ανηλίκων τέκνων τους, 2 έτη πριν, καθ’ όλη τη διάρκεια κτήσης της ιδιότητας, καθώς και για 2 έτη μετά την, για οποιονδήποτε λόγο, παύση της ιδιότητας, καθώς και τη διακρίβωση, εάν κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, η απόκτηση νέων ή η επαύξηση υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων από τα ανωτέρω πρόσωπα, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων τους, σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσής τους».
Η Επιτροπή θα έπρεπε αν είχε συγκληθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής το αργότερο εντός μηνός μετά τη δημοσίευση του νόμου, αλλά ελέω εκλογών, στην αρχή, και έλλειψης πολιτικής βούλησης στη συνέχεια, η διάταξη του ν. 4065 του 2012, δεν υλοποιήθηκε ποτέ! Και οι πολιτικές ευθύνες είναι προφανείς. Όπως ξεκάθαρο είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση με τα αρμόδια στελέχη της να θυμούνται τον έλεγχο Πόθεν Εσχες των πολιτικών από το 1974 και μετά, στον μεταναστευτικό κώδικα (!) απλά για να νομιμοποιήσουν ότι δεν θα αρχίσει να πραγματοποιείται ούτε μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Και σαφώς προκύπτουν, τουλάχιστον, δύο ερωτήματα:
1) Πως μπορεί να μην θεωρηθεί η ψήφιση και στη συνέχεια αδρανοποίηση ενός μέτρου που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα που είναι στη ζωή σαν τραγικός εμπαιγμός σε βάρος όλων των μικρομεσαίων οι οποίοι «φτωχοποιούνται» με ρυθμούς «σοκ» εδώ και 4 χρόνια και
2) Τι έχουν να φοβηθούν και δεν εφαρμόζουν τον έλεγχο Πόθεν Εσχες; Αλλιώς δεν εξηγείται η μη εφαρμογή του μέτρου αυτού από μια κυβέρνηση που στις δηλώσεις, κυρίως, αναφέρεται στα περί «αξιοκρατίας».

nez.gr
  • Blog Archive