Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

giraffe1
Όταν ο ζωολογικός κήπος της Κοπεγχάγης θανάτωσε πριν από λίγες εβδομάδες μια υγιή νεαρή καμηλοπάρδαλη
γιατί «περίσσευε» και δεν είχε τέλειο DNA, όλος ο πλανήτης έμεινε άναυδος από το σοκ.
Βέβαια, οι ειδικοί λένε ότι είναι απολύτως… φυσιολογικό! Χιλιάδες ζώα ζωολογικών κήπων θανατώνονται σε όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο, κατά τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο. 
Μαλιστα, στην πραγματικότητα η καμηλοπάρδαλη ονόματι Μάριος ήταν η πέμπτη καμηλοπάρδαλη που θανατώθηκε στη Δανία από το 2012.
 
Σύμφωνα με την επικεφαλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων (EAZA), στην οποία ανήκουν 340 πάρκα, οι θανατώσεις υγιών ζώων φθάνουν τις 3.000 – 5.000 το χρόνο μόνο στη Ευρώπη.
Ο αριθμός των ζώων που υποβάλλονται σε ευθανασία δεν αφορά μόνο «μεγάλα θηλαστικά», όπως τίγρεις, ιπποπόταμους και καμηλοπαρδάλεις που τραβούν τα φώτα τις δημοσιότητας, αλλά και μικρότερα ζωάκια. 
«Αυτή είναι η εκτίμησή μας για όλα τα ζώα -από γυρίνους μέχρι καμηλοπαρδάλεις- στα οποία γίνεται ευθανασία για λόγους διαχείρισης σε ζωολογικούς κήπους», δήλωσε η Λέσλι Ντίκι στο BBC.
«Τα μεγάλα ζώα, όπως καμηλοπαρδάλεις, λιοντάρια, τίγρεις και αρκούδες που θανατώνονται είναι λιγότερα από μερικές εκατοντάδες. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό γιατί γιατί δεν γίνεται καταγραφή των αιτίων θανάτου του ζώου», πρόσθεσε.
Στη φωτογραφία, η άτυχη καμηλοπάρδαλη από τον ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης

giraffe2



  • Blog Archive