Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

Εχανε η μάνα το ΠΕΔΥ....

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Μαρτίου 22, 2014
ΟΡΓΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΩΝ

Οταν ο βασιλιάς Αδωνις είναι...γυμνός, αντίστοιχα γυμνό -από προσωπικό και οργάνωση- είναι και το ΠΕΔΥ του! Σε ένα άνευ προηγουμένου φιάσκο μετατράπηκε το πολυδιαφημισμένο από τον ίδιο τον Αδωνι Γεωργιάδη άνοιγμα των πολυϊατρείων του πρώην ΙΚΑ, καθώς χθες, κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας τους, έχανε η μάνα το... ΠΕΔΥ και το ΠΕΔΥ τη μάνα...

Τα αμέτρητα κενά σε γιατρούς στα πολυϊατρεία ο κ. Γεωργιάδης σκοπεύει να τα καλύψει με την πρόσληψη 1.000 επικουρικών γιατρών το επόμενο διάστημα Τα αμέτρητα κενά σε γιατρούς στα πολυϊατρεία ο κ. Γεωργιάδης σκοπεύει να τα καλύψει με την πρόσληψη 1.000 επικουρικών γιατρών το επόμενο διάστημα Παρ' ότι οι εκατοντάδες γιατροί και εργαζόμενοι είχαν κληθεί με τον πιο πρόχειρο τρόπο (μια αόριστη ανακοίνωση) να εμφανιστούν στις θέσεις τους, όχι απλώς δεν είχαν αντικείμενο αλλά υποχρεώθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις να περιφέρονται σε βρόμικα και σκονισμένα πολυΐατρεία αφού κανείς δεν είχε προβλέψει να τα ανοίξει λίγο νωρίτερα για να τα φροντίσει.
Η εικόνα στις περισσότερες μονάδες υγείας, τραγελαφική. Εργαζόμενοι να περιμένουν να υπογράψουν συμβάσεις όπως είχαν ενημερωθεί από τις Περιφέρειες Υγείας -αλλά αντί αυτών να υπογράφουν... παρουσιολόγια για το ποιος εμφανίστηκε και ποιος όχι.
Αλλωστε όπως διεφάνη, δεν είχε γίνει καν ακριβής καταγραφή του προσωπικού ώστε να είναι γνωστά και τα κενά που θα προκύψουν σε κάθε περιφέρεια.
Να... βάλει το χέρι της
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν η μονάδα Υγείας της Αγίας Παρασκευής. Δεκάδες γιατροί και εργαζόμενοι πήγαν στην ώρα τους το πρωί να αναλάβουν έργο. Φευ, όμως, καθότι τίποτε δεν ήταν έτοιμο.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η επίσκεψη του αναπληρωτή περιφερειάρχη Υγείας άναψε φωτιές και προκάλεσε εκνευρισμό στο προσωπικό.
«Επικρατεί η πλήρης ανοργανωσιά. Ούτε τα ωράρια δεν μπορούν να καθορίσουν ακόμη, καθώς ο αναπληρωτής περιφερειάρχης που ήρθε περιέγραφε με ασάφεια ότι οι γιατροί θα εργάζονται επί 5,5 ώρες, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τις υπόλοιπες ώρες του 8ώρου, τι ακριβώς θα κάνουν» λέει στην «Ε» ο Παναγιώτης Γαβράς, γιατρός στη συγκεκριμένη μονάδα.
Αλλοι συνάδελφοί του μιλούν για προχειρότητα στο άνοιγμα του πολυϊατρείου, καθώς οι αρμόδιοι δεν είχαν φροντίσει ούτε να καθαρίσουν το χώρο.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, το προσωπικό και ειδικά οι γιατροί είδαν τον αναπληρωτή περιφερειάρχη Υγείας να τους μιλά με απαξιωτικό τρόπο, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Γαβράς: «Μας μιλούσε με έναν εξαιρετικά προσβλητικό τρόπο, λέγοντας μεταξύ άλλων "τέρμα τώρα τα ιατρεία και τώρα θα έρχεστε εδώ και θα εξυπηρετείτε τους ασθενείς", σαν να μην ήμασταν εμείς πριν γιατροί και δεν εξυπηρετούσαμε τους ασφαλισμένους».
Και επειδή επί υπουργίας Αδώνιδος Γεωργιάδη τα πάντα είναι για το θεαθήναι, οι εντολές των υπευθύνων ήταν ακόμη και οι νοσηλεύτριες να φορέσουν τις στολές τους μην τυχόν και εμφανιστούν τα τηλεοπτικά συνεργεία. Βέβαια, ασθενής να εξυπηρετηθεί ούτε για δείγμα, καθώς δεν έχουν εκδοθεί καν τα ΦΕΚ για τη μεταφορά του προσωπικού στο νέο σύστημα.
Μ' αυτά και μ' αυτά οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν κλείσει τα ιδιωτικά τους ιατρεία και δηλώνουν ότι θα το πράξουν όταν θα προσληφθούν στο ΕΣΥ μετά την αξιολόγησή τους, που θα ξεκινήσει σε οκτώ μήνες.
Πάντως, τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τις προγραμματισμούς Αδώνιδος, ο οποίος, με τη βεβαιότητα ότι σε μερικούς μήνες δεν θα είναι υπουργός Υγείας, διαφήμιζε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι τα πολυϊατρεία στο μέλλον θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
Και πώς να γίνει άλλωστε αυτό, όταν ειδικά στην περιφέρεια σε ορισμένα πολυϊατρεία δεν υπάρχουν ειδικότητες ούτε για δείγμα;
Τα αμέτρητα κενά σε γιατρούς στα πολυϊατρεία ο κ. Γεωργιάδης σκοπεύει να τα καλύψει με την πρόσληψη 1.000 επικουρικών γιατρών το επόμενο διάστημα. Και αυτοί όμως θα χρειαστούν κάποιο διάστημα για να αναλάβουν δράση. Μέχρι τότε είναι άγνωστο πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι σε διάφορους νομούς όπου μάλιστα δεν υπάρχουν ούτε παιδίατροι.
Κατά τα άλλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στις σκέψεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη είναι ακόμη και να μην ανανεώσει καμία σύμβαση με τους σημερινούς συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να ανοίξει το σύστημα σε όλους τους γιατρούς. Σε αυτήν την περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται όποιον γιατρό επιθυμούν, πληρώνοντας όμως από την τσέπη τους τη διαφορά από το ποσό που καλύπτει ο οργανισμός. Υπολογίζεται μάλιστα από συνδικαλιστικούς φορείς ότι σε αυτές τι περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται να πληρώνουν ακόμη και το 60% της αξίας της επίσκεψης από δικά τους χρήματα, ανάλογα με τις χρεώσεις του κάθε ιδιώτη γιατρού.
Για το μόνο που δηλώνουν βέβαιοι οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας είναι ότι θα γίνουν συμβάσεις με 2.000 γενικούς-οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι θα αναλάβουν να παράσχουν πρωτοβάθμια φροντίδα στους ασφαλισμένους διατηρώντας και τον σχετικό φάκελο ιστορικού για τον καθένα.
Περίθαλψη με... δικαστική απόφαση
Και όπως όλα δείχνουν οι συνθήκες θα χειροτερέψουν στα πολυϊατρεία, καθώς σχεδόν οι μισοί γιατροί ειδικά της Αττικής έχουν κερδίσει τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις βάσει των οποίων πρέπει να επαναπροσληφθούν με τους ίδιους όρους που απασχολούνταν στο παρελθόν. Αυτό μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κάνει. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι όσοι κέρδισαν στη Δικαιοσύνη θα εργάζονται όπως και πριν στο ΙΚΑ μόλις 5,5 ώρες, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους γιατρούς που θα έχουν 8ωρο με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του ΠΕΔΥ.
enet.gr
  • Blog Archive