Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Χιλή: Σεισμός 8,2 Ρίχτερ και τσουνάμι [βίντεο+φωτο]

Posted by Unknown Τετάρτη, Απριλίου 02, 2014


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε ανοικτά της Χιλής, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους...
και προκαλώντας τσουνάμι ύψους...
2 μέτρων.

Άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, ενώ η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ, κήρυξε τις βόρειες περιοχές Αρίκα και Ταραπακάν, κοντά στα σύνορα με το Περού, σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.


Μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι που εκδόθηκε για ολόκληρη την ακτή της Νότιας Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι αρχές εκκένωσαν παράκτιες περιοχές. Το πρώτο κύμα έπληξε τις ακτές εντός 45 λεπτών από την στιγμή του σεισμού.


Η προειδοποίηση ισχύει για τη Χιλή, το Περού, τη Χαβάη και την Ονδούρα. Το τσουνάμι αναμένεται να φθάσει στη Χαβάη στις 15.24 ώρα Ελλάδος.


Σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαβάης, αμέσως μετά την ισχυρή δόνηση δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων.


Δέκα λεπτά, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,2 Ρίχτερ, σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 6,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο.


Σύμφωνα με χιλιανούς αξιωματούχους, έχουν ήδη καταγραφεί ορισμένες κατολισθήσεις σε δρόμους και λεωφόρους, αλλά δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές καταστροφές.


Ζημιές έχει υποστεί και το αεροδρόμιο της πόλης Ικουίκουε, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι πτήσεις από και προς εκεί. Διακοπή πτήσεων υπάρχει και στο αεροδρόμιο της Αρίτσα.


Επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι, πάνω από 300 κρατούμενες απέδρασαν από γυναικεία φυλακή στη Χιλή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.


Ο Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο είπε στους δημοσιογράφους ότι περίπου 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα σταλούν στην περιοχή Ικουίκουε, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Περού, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.


Υπενθυμίζεται ότι το 2010, περισσότεροι από 500 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από σεισμός 8,8 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στην περιοχή.

Συγκλονιστικές εικόνες και από τη στιγμή του φονικού σεισμού των 8,2 Ρίχτερ στη Χιλή, κατέγραψαν οι κάμερες, δειτε:
directnews
  • Blog Archive