Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Για κόλαση στα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα, κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό του ο βρετανικός Guardian, μετά την σχετική αναφορά...
των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και τις σοβαρότατες επιπτώσεις που επιφέρει η κράτηση στη σωματική και ψυχική υγεία των υπό διοικητική κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Την ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση των ΓΧΣ, προειδοποιεί και καλεί την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρώπη «να σταματήσουν να εθελοτυφλούν μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη πρακτική που έχει σοβαρές ιατρικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις».

Στην αναφορά που έχει τίτλο, «Ο αθέατος πόνος στα κέντρα κράτησης μεταναστών» οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καταγράφουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανεπαρκή παροχή ιατρικών υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένης της αρχικής ιατρικής εκτίμησης, με αποτέλεσμα, άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρά ιατρικά προβλήματα να παραμένουν σε κράτηση ή ακόμα και να διακόπτουν τη θεραπεία τους λόγω της κράτησης.

«Στη διάρκεια έξι χρόνων, έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 9.900 ιατρικές συνεδρίες μέσα στα κέντρα κράτησης και σε αστυνομικά τμήματα όπου κρατούνται μετανάστες και αιτούντες άσυλο», δηλώνει ο Απόστολος Βεϊζης, γιατρός και επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Παρά τις επανειλημμένες μας εκκλήσεις για διασφάλιση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, λίγες είναι οι βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί, ενώ αντίθετα οι αρνητικές επιπτώσεις της κράτησης συνολικά οξύνονται», τονίζει.

Από την έναρξη της επιχείρησης «Ξένιος Δίας», από την ελληνική αστυνομία, το 2012, ο αριθμός των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο υπό διοικητική κράτηση εκτινάχτηκε. Η κράτησή του εφαρμόζεται συστηματικά για τη μέγιστη δυνατή περίοδο, που φτάνει τους 18 μήνες. Παράλληλα έχει αυξηθεί «η δυναμικότητα των χώρων κράτησης κατά τουλάχιστον 4,500 θέσεις με τη λειτουργία πέντε προ-αναχωρησιακών κέντρων».

Την ίδια στιγμή, απαράδεκτες παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, οι ελλείψεις στην παροχή βασικών υπηρεσιών και οι συνθήκες υγιεινής.

Στην αναφορά, η οποία συνοδεύεται με δεκάδες συνεντεύξεις μεταναστών, αναδεικνύεται ότι ακόμα και ευάλωτα πρόσωπα, όπως ανήλικοι, θύματα βασανισμού και άτομα με χρόνια νοσήματα ή αναπηρία, υπόκεινται σε παρατεταμένη κράτηση. Μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα, όπου οι συνθήκες είναι ακόμη χειρότερες και οι κρατούμενοι δεν μπορούν να προαυλιστούν για τη συνολική διάρκεια της κράτησής τους, σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και για 17 μήνες. Οι ομάδες της οργάνωσης διαπίστωσαν συνωστισμό, η ανεπαρκή θέρμανση, έλλειψη ζεστού νερού, ανεπαρκή αερισμό, έλλειψη πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο και ελλιπή διατροφή, που σχετίζονται με την εμφάνιση και μετάδοση παθήσεων του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος, και δερματικές παθήσεις,

Σημειώνει επίσης ότι η κράτηση είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την ψυχική υγεία των μεταναστών και των προσφύγων: συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και ψυχοσωματικές εκδηλώσεις παρατηρούνται σε πολλούς, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο απεγνωσμένοι μετανάστες να προχωρούν σε απεργία πείνας, αυτοτραυματισμούς, ακόμα και προσπάθειες για αυτοκτονία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αυτή την εβδομάδα, ολοκληρώνουν την παρέμβασή τους στα κέντρα κράτησης μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη δέσμευση των Ελληνικών αρχών να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στα κέντρα κράτησης μεταναστών από τον Μάρτιο 2014.

Καλεί δε τις ελληνικές αρχές, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εκπληρώσουν άμεσα τη δέσμευσή τους αυτή και να εγγυηθούν επαρκή και χωρίς διακοπές παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους μετανάστες και αιτούντες άσυλο υπό διοικητική κράτηση.

«Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ευρωπαϊκά όργανα δεν γίνεται να συνεχίζουν να αποποιούνται το δικό τους μερίδιο ευθύνης», τονίζει η Ιωάννα Κοτσιώνη, Υπεύθυνη για θέματα Μετανάστευσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Υπόλογες για τα δεινά που επιφέρουν στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, δεν μπορούν να θεωρηθούν αποκλειστικά οι χώρες πρώτης εισόδου μεταναστών, οι οποίες υπό την αυξημένη πίεση για περιορισμό της εισροή μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζουν ως μέτρο αποτροπής την κράτηση. Όλοι έχουν μερίδιο στην ευθύνη και τη ντροπή.»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλουν τέλος στη γενικευμένη, συστηματική και παρατεταμένη κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο, στην κράτηση ανθρώπων σε ακατάλληλους χώρους, στην κράτηση ευάλωτων ομάδων όπως οι ανήλικοι, τα θύματα βασανιστηρίων και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα και να επενδύσουν σε ένα σύστημα υποδοχής που να ανταποκρίνεται στις ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Στο μεταξύ, παραμένει άγνωστος ο συνολικός αριθμός των μεταναστών των αιτούντων άσυλο που τελούν υπό κράτηση σήμερα. Στην πράξη, σημειώνεται στην αναφορά, κάθε αστυνομικό τμήμα που έχει ένα κρατητήριο χρησιμοποιείται ως κέντρο κράτησης. Περισσότεροι από 6.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται σήμερα σύμφωνα με την επίσημη δυναμικότητα σε προ-αναχωρησιακά κέντρα και άλλους χώρους κράτησης για αλλοδαπούς. Δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που κρατούνται σε εκατοντάδες αστυνομικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα και πιθανώς ανέρχονται σε χιλιάδες.



πηγή: enet
  • Blog Archive