Πέμπτη 22 Μαΐου 2014


Νέο κύκλο οργής στην Τουρκία για τον θάνατο 30χρονου που δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι στη συνοικία Οκμεϊντανί της Κωνσταντινούπολης την Πέμπτη, την ώρα που οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονταν με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Ο φακός κατέγραψε ...
τον 30χρονο Ουγούζ Κουρτ, εργαζόμενο σε δήμο, να κείτεται αιμόφυρτος στο έδαφος. Δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι στην αυλή του χώρου λατρείας αλεβιτών (τζεμεβί) όπου παρίστατο σε κηδεία. Ο Ουγούζ Κουρτ διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου και εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα.
Την ώρα του πυροβολισμού η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού κατά των διαδηλωτών συνοικία Οκμεϊντανί. Πλάνα ενός ξεχωριστού βίντεο από την περιοχή δείχνουν αστυνομικό να πυροβολεί στον αέρα δίπλα σε τεθωρακισμένο όχημα, ενώ νεαροί εκτόξευαν μολότοφ.
Αφότου έγινε γνωστός ο πυροβολισμός του 30χρονου στο χώρο λατρείας των αλεβιτών ξέσπασαν νέα επεισόδια, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί ξανά δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά διαδηλωτών που φώναζαν «αστυνομία δολοφόνε» και «αστυνομία φύγε από τη γειτονιά».
«Μετά τις συγκρούσεις ένας νέος τραυματίστηκε από όπλο», δήλωσε ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού στους δημοσιογράφους, αναφέροντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό.
Τα επεισόδια ξέσπασαν στη διάρκεια αντικυβερνητικής συγκέντρωσης με αφορμή την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στις στοές του ορυχείου της Σόμα, καθώς και για τη δολοφονία του 15χρονου Μπεργκίν Ελβάν στις ταραχές του περασμένου καλοκαιριού. Ο 15χρονος υπέκυψε τον Μάρτιο στα τραύματα που είχε υποστεί όταν χτυπήθηκε από το περίβλημα δακρυγόνου που είχε εκτοξεύσει η αστυνομία κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του Ιουνίου του 2013.
  • Blog Archive