Πέμπτη 22 Μαΐου 2014


Την εξουσία κατέλαβε και επισήμως την Πέμπτη ο στρατός της Ταϊλάνδης. Μόλις δυο ημέρες μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου στη χώρα, ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-Οτσά, ανακοίνωσε το πραξικόπημα υποστηρίζοντας ότι...
οι ένοπλες δυνάμεις έπρεπε να αποκαταστήσουν την τάξη ώστε να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε η αναστολή του Συντάγματος.

Ο στρατηγός Πραγιούθ έκανε την σχετική ανακοίνωση σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, μετά από συνάντησή του με εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων. Στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι η κατάληψη της εξουσίας από το στρατό δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

  Ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του θα κινηθούν άμεσα για να διαλύσουν τις κατασκηνώσεις και τις συγκεντρώσεις διαδηλωτών και των δυο πολιτικών παρατάξεων της χώρας. Το πραξικόπημα έρχεται μετά από διήμερες συνομιλίες των δυο αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων. Ο στρατός τελικά σφράγισε το χώρο των συνομιλιών και απομάκρυνε τους πολιτικούς ηγέτες.

Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι ο στρατός άνοιξε πυρ στον αέρα για να διαλύσει διαδηλωτές του φιλοκυβερνητικού κινήματος «κόκκινα πουκάμισα» στην πρωτεύουσα της Μπανγκόκ. Τα «κόκκινα πουκάμισα» είχαν διαμηνύσει ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, στρατιώτες απομάκρυναν τον ηγέτη των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τον χώρο όπου διεξάγονταν οι συνομιλίες εκπροσώπων των δύο αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη χώρα την Τρίτη, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται για πραξικόπημα, ενώ είχαν αφήσει άθικτη τη μεταβατική κυβέρνηση του μπλοκ της πρώην πρωθυπουργού Γίνγκλακ Σιναουάτρα, αν και δεν είχαν λάβει την άδειά της για την επέμβαση στα πολιτικά πράγματα.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τη στρατιωτική του βοήθεια στην Ταϊλάνδη και τους στρατιωτικούς δεσμούς μαζί της. Ο εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι η επανεξέταση αφορά και την εν εξελίξει άσκηση στην περιοχή, στην οποία εμπλέκονται 700 Αμερικανοί πεζοναύτες και ναύτες.
tvxs
  • Blog Archive