Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος των Διαμαρτυριών του Gezi μπαίνουν σε προτεραιότητα οι δίκες των διαδηλωτών αλλά και όλων όσων ενεπλάκησαν στην καταστολή της τουρκικής κυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών που δικάζονται σε μια σειρά από υποθέσεις που αφορούν τις διαμαρτυρίες του πάρκου Gezi, περιλαμβάνονται και φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης
Ένα από τα πιο παράλογα και τραγικά στοιχεία της προσπάθειας της τουρκικής κυβέρνησης...
προκειμένου  να ελέγχει κάθε πτυχή των κρατικών δομών και της κοινωνίας είναι η επίθεση σε επαγγελματίες υγείας, που επιστεγάζει την αυξημένη καταστολή των Τούρκων διαδηλωτών  πριν από ένα χρόνο.


Video: Tear gas and water cannon outside of the German Hospital in June, 2013


Σε μία έκθεση-ορόσημο σχετικά με την κρατική καταστολη στη πλατεία  Gezi, η Διεθνής Αμνηστία επέστησε την προσοχή στο ότι και το ίδιο το ιατρικό προσωπικό υπέστη κακομεταχείριση από την αστυνομία:

‘’Στη Σμύρνη , οι γιατροί ανέφεραν ότι η κλινική στο κτίριο του Ιατρικού Συλλόγου Σμύρνης δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία το βράδυ της 2 Ιουνίου 2013. Όταν ο Dr. Özlem Aydın , ένας γιατρός που στελεχώνε τη κλινική, παραπονέθηκε στην αστυνομία  σχετικά με την επιδρομή   τους στη κλινική, φέρεται να χτυπήθηκε με ένα γκλομπ που του προκάλεσε τραύματα στο κεφάλι . Στην Άγκυρα , το ίδιο βράδυ , έγιναν 3 επιδρομές  από την αστυνομία στις κλινικές υγείας όλης της πόλης. Ένας γιατρός είπε στη Διεθνή Αμνηστία : « Εκείνο το Σαββατοκύριακο, όποιος φορούσε λευκή στολή έγινε στόχος. Έτσι, πήραμε την απόφαση να μην τις φορούμε."
Οι γιατροί είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων στο παράθυρο της κλινικής , σπάζοντας το τζάμι και το κτίριο με δακρυγόνα. Η αστυνομία φέρεται να επιτίθεται σε όσους εγκατέλειπαν το κτίριο,  λόγω των δακρυγόνων.
    

Στη Κωνσταντινούπολη , χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα δακρυγόνα στην είσοδο ή στο εσωτερικό των κλινικών υγείας, εμποδίζοντας έτσι, τη θεραπεία των τραυματιών . Αναφορές και βίντεο δείχνουν την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και νερό από αύρες στην είσοδο της αυτοσχέδιας κλινικής στο Divan Hotel στις 15 Ιουνίου 2013 καθώς και να αφαιρούν από τα πρόσωπα των ανθρώπων μέσα στη κλινική τις μάσκες και όποια λοσιόν χρησιμοποιούνταν  για τη θεραπεία από την έκθεσή τους σε δακρυγόνα .

 
Στις 14 Ιουνίου 2013, ο Υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι οι αυτοσχέδιες κλινικές υγείας ήταν παράνομες και ότι το ιατρικό προσωπικό θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις, ως αποτέλεσμα της παροχής  επείγουσας περίθαλψης!

Επιπλέον , όπως αναφέρθηκε από την Associated Press , οι τουρκικές αρχές πράγματι έλαβαν μέτρα για να εμποδίσουν την ιατρική φροντίδα στους τραυματίες ως εξής:
Επανειλημμένες εκκλήσεις προς το Υπουργείο Υγείας για την αύξηση ιατρικών πόρων στους χώρους διαμαρτυρίας  και για ειδικά ασθενοφόρα αγνοήθηκαν, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης .
Αντ 'αυτού , οι γιατροί χρειάστηκε να πάνε στα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες υγείας που διοικούνται από τους δήμους της πόλης.

Οι γιατροί στα νοσοκομεία δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν πίεση να μην παρέχουν επιπλέον  ιατρική φροντίδα στους διαδηλωτές . Ένας γιατρός ο οποίος μίλησε ανὠνυμα γιατί δουλεύει σε διοικούμενο από την κυβέρνηση νοσοκομείο και φοβόταν αντίποινα για τη μαρτυρία του, είπε ότι είδε επιθεωρητές της κυβέρνησης επανεξέτασαν τα βίντεο ασφαλείας στο νοσοκομείο για να καθορίσουν αν οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό είχε προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες τους εκτός των ωραρίων τους στους θαλάμους  επειγόντων περιστατικών.

Στην έκθεσή του για τη πλατεία Gezi , οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τουρκική αστυνομία "επιτέθηκε σε ανεξάρτητο ιατρικό προσωπικό που παρείχε θαρραλέα φροντίδα στους τραυματίες σύμφωνα με τα διεθνή ιατρικά πρότυπα δεοντολογίας και την τουρκική νομοθεσία . "

Η Feray Kaya, μια βοηθός παιδιάτρου η οποία εργάζεται σε ένα κυβερνητικό νοσοκομείο προσέφερε τις ιατρικές υπηρεσίες της εθελοντικά σε όσους τραυματίστηκαν στις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών καθώς και συνέβαλε στη συλλογή στοιχείων από τους τραυματίες.  
Αφού σταμάτησαν οι διαδηλώσεις, η Kaya έλαβε ειδοποίηση ότι η ίδια εξετάζεται  από το Υπουργείο Υγείας. Μια επιστολή από τη διοίκηση του νοσοκομείου τη ρωτάει γιατί εισήγαγε ένα διαδηλωτή σε θάλαμο επειγόντων περιστατικών όταν αυτός υπήρξε θύμα επίθεσης στο κεφάλι από ένα κάνιστρο δακρυγόνου. Μια δεύτερη επιστολή από το Υπουργείο ζητά πληροφορίες για τη σύσταση εκ μέρους της  προσωρινών κλινικών ιατρικής βοήθειας. Χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή ‘’Παρείχατε ἠ δεν παρείχατε ιατρική βοήθεια εθελοντικά σε αυτές τις προσωρινές κλινικές ; ".

 
Η Kaya είπε ότι και άλλοι γιατροί που αντιμετωπίζουν ασθενείς στους δρόμους τελικά αφαίρεσαν  τις ιατρικές στολές τους και ότι αλλο θα συσχετιζόταν με την ιδιότητά τους  επειδή αισθάνθηκαν ότι για την αστυνομία ήταν μία ταυρομαχία ''Αρχίσαμε να νιώθουμε σαν να ήμασταν θήραμα''.

Τον Ιανουάριο , στη διεθνή κατακραυγή , η τουρκική κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο που ποινικοποιεί περαιτέρω την περιορισμένη επείγουσα ιατρική φροντίδα. Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέδωσαν μια δήλωση καταδικάζοντας αυτό το νόμο . Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην υγεία και την Παγκόσμια Ιατρική Ένωση (WMA) ο Anand Grover,  μίλησε εναντίον αυτής της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης  και του σχετικού νόμου.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από την πρώτη επέτειο των διαμαρτυριών στη πλατεία Gezi , οι δίκες  αυτής της εβδομάδας αποτελούν το τελευταίο βήμα σε μια ευρεία σε χρόνο και ένταση καταστολή.

Ωστόσο, ιδιαίτερα επιζήμια
κρίνεται η ποινικοποίηση της ιατρικής φροντίδας για τους τραυματίες διαδηλώσεων.

Ο Δρ Vincent Iacopino , ανώτερος ιατρικός σύμβουλος των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , δηλώνει : ''Αυθόρμητες προσπάθειες ιατρικής βοήθειας δόθηκαν σε τζαμιά , εμπορικά κέντρα , ξενοδοχεία και οπουδήποτε ήταν δυνατό και μόνο για όσο χρονικό διάστημα υπήρχε η ανάγκη ... Οι γιατροί που περιέθαλψαν τραυματίες διαδηλωτές  παρείχαν φροντίδα έκτακτης ανάγκης που πιθανόν προλάμβαναν επιπρόσθετο περιττό τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο. Οι γιατροί δεν πρέπει ποτέ να τιμωρούνται για την επαγγελματικό και ηθικό τους καθήκον της παροχής ιατρικής φροντίδας  χωρίς διακρίσεις σε όσους έχουν ανάγκη'' .
 


Μετάφραση από μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος Δεν Πληρώνω
www.kinimadenplirono.eu

https://www.facebook.com/groups/kinimadenplirono.eu/


  • Blog Archive