Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Επεισόδια σε εκδηλώσεις κατά του Μουντιάλ

Posted by Unknown Παρασκευή, Μαΐου 16, 2014
Χάος επικράτησε σε Σάο Πάουλο και Ρίο ντε Ζανέιρο όταν χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 από τη Βραζιλία.

Ισχυρές δυνάμεις τις αστυνομίας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τα πλήθη στις δύο πιο μεγάλες πόλεις της χώρας, οι οποίες θα... φιλοξενήσουν μεγάλο μέρος της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του κόσμου.


Οι διαδηλωτές, οι οποίοι πέταγαν πέτρες και έκαιγαν λάστιχα μπλοκάροντας δρόμους, αντιδρούν στην απορρόφηση δισεκατομμυρίων από κρατικά κονδύλια στη διοργάνωση του τουρνουά σε λιγότερο από έναν μήνα, αντί να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα σε κοινωνικά προγράμματα.

Το κόστος υπολογίζεται σε 15.000.000.000 δολάρια και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στις κατασκευές έχουν στοιχίσει τη ζωή 14 εργατών. «Ο στόχος μας είναι συμβολικός. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε ή να πειράξουμε τα γήπεδα. Αυτό που θέλουμε είναι περισσότερα δικαιώματα για τους εργάτες, να έχουν πρόσβαση σε σπίτια και να δείξουμε τις επιπτώσεις του Μουντιάλ στα φτωχά κοινωνικά στρώματα», δήλωσε ο επικεφαλής του Κινήματος Αστέγων Εργατών, Γκιγέρμε Μπουλός.

Δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι και λοιποί εργαζόμενοι και άνεργοι συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία πολλών πόλεων όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων κι η πρωτεύουσα Μπραζίλια, σε μία προγραμματισμένη διαδήλωση.


Στο Ρίο, την πόλη του τελικού του Μουντιάλ, αεροφωτογραφίες δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους να βαδίζουν πάνω σε κεντρικές οδικές οδούς σε ώρα αιχμής, ενώ στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, στο Σάο Πάουλο, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, προτού χρησιμοποιηθούν χημικά.

Οι διαδηλώσεις ήταν μικρότερες σε όγκο από εκείνες που συνόδευσαν έναν μεγάλο αριθμό αγώνων του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών 2013, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ως test event του Μουντιάλ.

Ο κόσμος που κατέβηκε στους δρόμους, όμως, υποσχέθηκε ότι ο αριθμός του θα αυξηθεί με τον καιρό και θα φτάσει ξανά τα εκατομμύρια που καταγράφηκαν τον Ιούνιο 2013, όταν διαμαρτυρόταν για φτωχές υπηρεσίες συγκοινωνίας, διαφθορά και υψηλό κόστος στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.


Από πλευράς κυβέρνησης δεν έχουν υπάρξει ακόμα επίσημες αντιδράσεις. Τόσο η τοπική όσο και η κεντρική διοίκηση της χώρας έχει στραμμένη την προσοχή πάνω στις διαδηλώσεις για λόγους ασφαλείας, αφού απομένουν μόλις 26 ημέρες από τη σέντρα, που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου, με τις προεδρικές εκλογές να έπονται αργότερα μέσα στο έτος.

πηγή: nooz.gr
  • Blog Archive