Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για τη χάραξη των οικοπέδων για τις έρευνες υδρογονανθράκων, καθώς ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης έστειλε τους επίσημους χάρτες προς δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με το Έθνος, αυτοί απεικονίζουν τα 23 θαλάσσια και "χερσαία" οικόπεδα, που θα δοθούν μέσα από δύο διεθνείς διαγωνισμούς.

Στις δύο υπουργικές αποφάσεις, προσδιορίζονται γεωγραφικά οι τρεις χερσαίες περιοχές Αρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου και το είδος σύμβασης- στη μία- και η δεύτερη προσδιορίζει γεωγραφικά τις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο πέλαγος και νότια της Κρήτης. Η διακήρυξη των δύο διαγωνισμών αναμένονται να σταλεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στην επόμενη εβδομάδα...Βέβαια, οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών από επενδυτές θα ξεκινήσουν τότε που οι χάρτες με τις ακριβείς συντεταγμένες των περιοχών αλλά και τα κείμενα των διακηρύξεων των διαγωνισμών θα δημοσιευτούν και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την ημερομηνία εκείνη θα αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα οι μέρες για την υποβολή προτάσεων από τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Οι δύο διαγωνισμοί, ο ένας για τα 20 θαλάσσια «οικόπεδα» συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο δεύτερος για τα 3 χερσαία της Δυτικής Ελλάδας, διαφέρουν μεταξύ τους. Ο τελευταίος διαγωνισμός προκλήθηκε από τον ενεργειακό ιταλικό κολοσσό Enel. Τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είχε ανακοινώσει το ενδιαφέρον των Ιταλών για τις τρεις περιοχές Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο υπουργός δημοσιοποιεί τον χάρτη με τις συντεταγμένες και την προκήρυξη, καθώς και το είδος της σύμβασης "μίσθωση", προκειμένου να προσκαλέσει το ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών.

Οι τρεις περιοχές θα είναι ανοιχτές να "χτυπηθούν"... για 90 ημέρες από τότε που θα δημοσιευτούν τα παραπάνω έγγραφα στην Εφημερίδα της ΕΕ. Αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος, τότε το ελληνικό Δημόσιο υπογράφει σύμβαση μίσθωσης με την εταιρεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση με την Enel, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Τα δεδομένα

Ο πρώτος διαγωνισμός είναι εκείνος που διεξάγεται ύστερα από πολλά χρόνια. Πρόκειται για τον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων που κάνει το ελληνικό Δημόσιο για έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ελληνική επικράτεια. Για την ακρίβεια, το Ιόνιο Πέλαγος και η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης "τεμαχίστηκαν" σε 20 περιοχές, αφού πρώτα μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που συνέλεξε η νορβηγική εταιρεία PGS στη διάρκεια των δισδιάστατων σεισμικών της ερευνών.

Πρόκειται για 20 οικόπεδα στα οποία υπάρχει μεγάλο πετρελαϊκό ενδιαφέρον. Είναι 11 περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, εκ των οποίων η μία, το οικόπεδο με το νούμερο 11, στους κόλπους της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, ενώ οι 10 με τα αντίστοιχα νούμερα ξεκινούν από τα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, και καταλήγουν μέχρι και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Αλλα εννιά θαλάσσια οικόπεδα είναι κάτω από την Κρήτη.

Η διακήρυξη αλλά και ο χάρτης για τις 20 περιοχές εκτιμάται ότι θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της ΕΕ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Από τότε θα δοθεί χρονικό διάστημα έξι μηνών στους ενδιαφερομένους για την υποβολή προσφορών. Ετσι, στα μέσα Μαρτίου θα γνωρίζουμε ποιες εταιρείες θα προσέλθουν και ποιες περιοχές θα θελήσουν να διερευνήσουν.

Με τα διαθέσιμα δεδομένα του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΚΑ, και όπως έχει κάνει γνωστό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε βάθος 25ετίας - 30ετίας η Ελλάδα μπορεί να έχει έσοδα 150 δισ. ευρώ. Με αυτό το σενάριο, η εκτίμηση για βαρέλια πετρελαίου είναι γύρω στα 2 με 3 δισεκατομμύρια. Οι περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος που φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με βάση τις σεισμικές έρευνες είναι στους Παξούς, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, δυτικά από το Κατάκολο αλλά και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με την Αλβανία.

Εκεί οι γεωλογικές δομές δείχνουν ομοιότητες με αντίστοιχες της Αλβανίας και της Ιταλίας, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ανάλογα κοιτάσματα στην Ιταλία "δίνουν" 100.000 βαρέλια τη μέρα

Σχετικά με τα τρία χερσαία «οικόπεδα», σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους της Κυριακής", οι περιοχές αυτές έχουν αναλογίες με άλλες σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην οροσειρά Απένινα της Ιταλίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι κοίτασμα στη νότια Ιταλία με γεωλογικά χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα των τριών ελληνικών «οικοπέδων» δίνει 100.000 βαρέλια ημερησίως. Για να υπάρχει μια σύγκριση μεγέθους σημειώνεται ότι ο Πρίνος στις καλές του εποχές έβγαζε 30.000 βαρέλια ημερησίως.

Πληροφορίες του "Εθνους της Κυριακής" λένε επίσης ότι τα τρία οικόπεδα έχουν ομοιότητες και με την Ιονική Αλβανική Ζώνη όπου επίσης έχουν γίνει ανακαλύψεις.

Η Εnel Group υπέβαλε τρεις αιτήσεις για έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα εξής blocks-περιοχές:

1) Στο «οικόπεδο» της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, που είχε περιληφθεί στον 1ο γύρο παραχωρήσεων το 1996 και επιστράφηκε στο ελληνικό Δημόσιο μετά την πραγματοποίηση δύο ρηχών γεωτρήσεων.

2) Στο «οικόπεδο» της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία επίσης είχε συμπεριληφθεί στον 1ο γύρο του 1996. Εγιναν δύο ρηχές γεωτρήσεις αλλά και πάλι επιστράφηκε στο ελληνικό Δημόσιο.

3) Στο «οικόπεδο» Πρέβεζας-Αρτας, που οριοθετείται γεωγραφικά μεταξύ του block της Αιτωλοακαρνανίας και εκείνου των Ιωαννίνων, το οποίο έχει παραχωρηθεί σε άλλη κοινοπραξία μέσω της διαδικασίας του «open door».

Η Enel Group είναι παγκόσμιος leader στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα ενέργειας στην Ιταλία και η 2η στην ΕΕ όσον αφορά στην εγκατεστημένη ισχύ παροχής ενέργειας.

Δραστηριοποιείται σε συνολικά 40 χώρες με εγκατεστημένη ισχύ 98.000 MW, απασχολεί περίπου 74.000 εργαζομένους και εξυπηρετεί περισσότερους από 61 εκατομμύρια πελάτες.



news247
  • Blog Archive