Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

iGoogle, iGod-2 Η Google θα αποτυπώσει τον τέλειο άνθρωπο. Μετά θα τον κλωνοποιήσει;

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Σάββατο, Ιουλίου 26, 2014
Είναι η μεγαλύτερη εταιρία λογισμικού του κόσμου. Ποιος θα το φανταζόταν to 1997 όταν ξεκίνησαν την ιδέα οι δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές του Stanford University Sergei Brin και Larry Page... Ήδη το 2006 η Google ήταν αρκετά μεγάλη για να εξαγοράσει το Youtube για 1,65 δις.δολ. και να έχει αναπτύξει σήμερα πάνω από 1εκ. server (!) ανά τον κόσμο ενώ αντιστοιχεί στο 40% της κυκλοφορίας δεδομένων στο Web (στατιστική που προέκυψε όταν κάποια στιγμή έπεσε το Google για 6min.). 
 
Εκτός λοιπόν από το Google Earth, τα Google Glasses και άλλα φιλόδοξα project, η Google επιδίδεται εσχάτως και στην βιοτεχνολογία (θυμηθείτε παλιότερο σημείωμά μας: iGooge, iGod) με σκοπό την αναζήτηση λύσης για την παράταση της ανθρώπινης ζωής, επιβράδυνσης των γηρατειών κλπ. (βλ. Weekly τ.212 σελ. 6). 
 
Ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα είναι το project Baseline Study που επιβλέπει ο dr. Andrew Conrad. Mια μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος 175 επιλεγμένων ανθρώπων και μερικών χιλιάδων ακόμη σε δεύτερη φάση, όπου το δείγμα τείνει προς την …τελειότητα, την απόλυτη υγεία και ομορφιά. Ο ομολογημένος σκοπός είναι από αυτά τα (φαινομενικώς) υγιέστατα δείγματα, να αντληθούν πληροφορίες που θα δώσουν βάση σε γονιδιακές θεραπείες του καρκίνου, των καρδιοπαθειών κλπ. 
 
Όμως πολλοί διατυπώνουν επιφυλάξεις ότι η ευγονική της Google περιέχει ανομολόγητους σκοπούς που θα ευνοήσουν μόνον τους ελάχιστους πλούσιους και θα διευρύνουν το χάσμα παροχών υγείας ανάμεσα στους έχοντες και μη. Ο επικεφαλής του project δρ. Andrew Conrad είναι μοριακός βιολόγος και από τους πρωτοπόρους στα τεστ για τον ιό HIV. H ομάδα περιλαμβάνει 100 ειδικούς στην φυσιολογία, βιοχημεία, οπτικά και μοριακή βιολογία. Όλοι αυτοί προτίθενται να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για δυνητικά θανατηφόρα σύνδρομα και πως διαφέρει το γονιδίωμα των υγιών από τα ασθενούντα άτομα. 
 
Μετά θα αξιοποιήσουν την σχεδόν απεριόριστη υπολογιστική ισχύ της Google αναλύοντας τους συσχετισμούς στο DNA που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εκδήλωση των ασθενειών. 
 
Για παράδειγμα μερικοί άνθρωποι τείνουν να αφομοιώνουν εύκολα τα λίπη και άλλοι όχι, καταλήγοντας να εκδηλώνουν στεφανιαία νόσο και μάλιστα από ενδιάμεσες ηλικίες. Ο Conrad παραδέχεται ότι το εγχείρημά του είναι παρακινδυνευμένο αφού ομολογούν ότι η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου οργανισμού αφήνει πολλά κενά ερμηνείας για την αλληλεπίδραση DNA, ενζύμων και πρωτεϊνών. 
 
Πάντως η ιδέα ότι το Google αναλύει χιλιάδες ανθρώπινα σώματα σε μοριακό επίπεδο προκαλεί ενστάσεις για την διαφύλαξη της ιδιωτικότητας στο μέλλον, ειδικά αν μαζικοποιηθούν παρόμοιες έρευνες. Φανταστείτε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον όπου ο εργοδότης ζητάει το πλήρες γονιδίωμα του υποψήφιου μισθωτού ώστε να προφυλαχθεί από δυνητική σοβαρή ασθένεια του ανήκοντος στο προσωπικό ή ο …πεθερός την αντίστοιχη πληροφορία για τον υποψήφιο γαμπρό μη και του βγει ..σκάρτος!

Photobusiness weekly  Ν 250
  • Blog Archive