Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Αντιρατσιστικό φεστιβάλ το Σάββατο 23-08-2013 στον Πύργο

Posted by KINIMA DEN PLIRONO EU Πέμπτη, Αυγούστου 21, 2014
Στην Νέα Μανωλάδα ζουν της γης οι κολασμένοι

Λες  «Νέα Μανωλάδα» και σε πιάνει ένα ρίγος. Τι να πρωτοσκεφτείς ; Το περιστατικό όπου δύο Μπαγκλαντεσιανοί  σύρονται δεμένοι πίσω από ένα μηχανάκι και διαπομπεύονται μες το χωριό; Ή μήπως τον αιγύπτιο μετανάστη, όπου όντας έξω από ένα αυτοκίνητο αλλά  με πιασμένο το κεφάλι στο παράθυρο του, σύρεται για «βόλτα στο χωριό»;

Αλλά όχι! Νέα Μανωλάδα σημαίνει πλέον για εμάς μπράβοι πιστολέρο, που πυροβολούν με καραμπίνες και  μπιστόλια τους εργάτες, οι οποίοι τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους. Πιο μοντέρνα εικόνα, χωρίς κάποια βάρβαρη πρωτοτυπία.

Αν  σκεφτείς  και την νομική υπερπαραγωγή ψεύδους, που στήθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας, τότε νιώθεις ότι παρακολουθείς ένα σύγχρονο αμερικάνικο σήριαλ...


Πέρα όμως από κάθε φαντασία θα πρέπει κανείς να επισκεφτεί, στο τόπο διαμονής τους, τους εργάτες γης, που ενεπλάκησαν στο περιστατικό με τα πρωτοπαλίκαρα του Βαγγελάτου, για να καταλάβει τι σημαίνει ανθρώπινη εξαθλίωση. Ζουν σε πρόχειρες κατασκευές από καλάμια και νάιλον. Εκεί το μυαλό ανατρέχει στην πρόεδρο του Μ.Ο.Π Πατρών, όπου χαμένη στη μετάφραση ζητούσε αγανακτισμένη από τους μετανάστες μάρτυρες να ξεκαθαρίσουν,  πότε αναφέρονται στις παράγκες που ζουν και πότε στα θερμοκήπια που δουλεύουν. «Μα κυρία μου δεν υπάρχει διαφορά. Ή για να είμαστε πιο σαφείς τα δεύτερα ήταν καλύτερα στημένα από τα πρώτα». Χωρίς νερό και ρεύμα προσπαθούν να επιβιώσουν. Οι φράουλες τυγχάνουν μεγαλύτερης φροντίδας. Και σε όλα αυτά τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι κάποιοι από τους μετανάστες αγωνιούν μήπως μία μέρα εκδιωχθούν και από αυτόν τον χώρο. Δεν θέλουν να χάσουν αυτή τη «κόλαση» τους γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο.

Και συν τοις άλλοις υπάρχει και ο φόβος για τυχόν επανάληψη των απειλών και των επιθέσεων, που πραγματοποιηθήκαν και κατά τη διάρκεια της δίκης εναντίον βασικών μαρτύρων από την πλευρά των κατηγορουμένων.

Άλλωστε η απόφαση του δικαστηρίου στην ουσία της οπλίζει το χέρι του κάθε επίδοξου πιστολέρο, όταν θέλει να υπερασπίζεται τα «εργοδοτικά» του δικαιώματα. Είναι έτσι και αλλιώς  γενικότερη πολιτική της χώρας μας το «Ότι θέλει ο εργοδότης. Ότι θέλει το καλό μας το Κεφάλαιο….». Έρχεται και η δικαστική εξουσία να το επιβεβαιώσει.

Όλα αυτά έχουν πολλαπλές συνέπειες για όλους μας.
Καταρχάς πέφτει μεγάλο βάρος στους ντόπιους κατοίκους της Νέας Μανωλάδας , το δύσκολο έργο να αποδείξουν ότι δεν είναι όλοι  «βάρβαροι». Και πραγματικά δεν είναι. Το ομολογούν και τα ίδια τα θύματα. Έχουν κάποιους ντόπιους συμπαραστάτες, που τους στηρίζουν πραγματικά. Σαφέστατα δεν είναι όλοι οι κάτοικοι ρατσιστές, αλλά είναι αναγκασμένοι μετά από τέτοια περιστατικά να το αποδεικνύουν, καθώς ,όπως όλοι μας γνωρίζουμε, εάν «βγει το όνομα σε ένα τόπο», η ρετσινιά επεκτείνεται στους κατοίκους του.

Από την άλλη το κίνημα πρέπει να συνεχίσει να έχει στραμμένη την προσοχή του στην περιοχή, γιατί πιθανότατα, όταν «γυρίσει το βλέμμα» του, οι τυχόν επίδοξοι εκδικητές θα ορμήσουν πάνω στους αντιστεκόμενους εργάτες γης. Θα πρέπει επίσης να αγωνιστεί ενάντια σε  αυτήν την δικαστική απόφαση, η οποία αποτελεί το «Βατερλό» της ανεξάρτητης δικαιοσύνης απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου ενάντια στους Έλληνες και ξένους εργάτες. «Λεφτά να υπάρχουν και θα μπορούν να τους κάνουν ότι θέλουν,  όταν αυτοί  διεκδικούν τα δικαιώματα τους».

Δεν είναι υπόθεση ενός «τσούρμου» μεταναστών η Νέα Μανωλάδα, είναι υπόθεση όλων μας. Η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν έχει φυλετικές ευαισθησίες. Η αντίσταση δεν χωράει φυλετικές διαφορές.

Μείωση κατά 30% της καλλιέργειας της φράουλας

Σε μείωση έως και 30 % των καλλιεργούμενων εκτάσεων για την επόμενη χρονιά καταλήγουν οι φραουλοπαραγωγοί της Ηλείας καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα και ο φόβος της  μη απορρόφησής της παραγωγής, ως αποτέλεσμα του ρωσικού εμπάργκο. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στη Βάρδα. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι  νέες αγορές είναι αδύνατον να εξασφαλιστούν ενώ΄η τιμή της φράουλας θα μειωθεί τόσο που θα είναι ασύμφοροι η καλλιέργειά της. Εξακολουθούν δε να επιδιώκουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Υπό συνεχή απειλή οι δημότες του Πύργου

Ξεσηκώνονται το ένα μετά το άλλο στο δήμο Πύργου τα χωρία καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική με τα σκουπίδια να παραμένουν στους κάδους και στους δρόμους δυο μήνες τώρα παρά την  έναρξη της αποκομιδής μετά τη σύμβαση με το ΧΥΤΑ της Φυλής.  Μέσα στην πόλη, έχουν δημιουργηθεί, μικρές, κρυφές», ανεξέλεγκτες χωματερές, που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Κάθε λογής σκουπίδια είναι μαζεμένα εκεί και μαζί τους σμήνη από έντομα, και «αγέλες» από τρωκτικά. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει μετά τη λήξη του διμήνου της σύμβασης, για την διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας .

 Τραυμάτισε γυναίκα μέσα στο σπίτι της και εξαφανίστηκε

Μια γυναίκα δέχθηκε επίθεση μέσα στο σπίτι της από άγνωστο άντρα, στο Στρέφι Αρχ. Ολυμπίας το πρωί της Τρίτης. Η γυναίκα άκουσε το χτύπημα στην πόρτα του σπιτιού στις δέκα το πρωί. Αν και η αυλόπορτα ήταν κλειδωμένη, άγνωστο πως, ένας άντρας μελαχρινός και ψηλός, εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά της μόλις αυτή, άνοιξε την πόρτα και με αιχμηρό αντικείμενο την τραυμάτισε στην κοιλιακή χώρα. Η γυναίκα δέχθηκε τουλάχιστον τρία χτυπήματα και αιμόφυρτη σωριάστηκε στο έδαφος. Οι τρεις κόρες της που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σπίτι, άκουσαν τις κραυγές πόνου της μητέρας τους και έτρεξαν σοκαρισμένες να την βοηθήσουν, ενώ την ίδια ώρα ο άγνωστος δράστης έφευγε τρέχοντας προς τα χωράφια. Έρευνα για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου.
ertopen

                            Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι
  • Blog Archive