Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

Το Βερολίνο "θυμάται" την Νύχτα των Κρυστάλλων

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Δευτέρα, Νοεμβρίου 10, 2014
Πολλές δεκάδες βερολινέζικα καταστήματα θα τιμήσουν την 9η Νοεμβρίου τη συμπλήρωση 75 ετών από τη διαβόητη Νύχτα των Κρυστάλλων (Κρισταλνάχτ), του πιο μεγάλου πογκρόμ των Εβραίων πριν από το Ολοκαύτωμα, τοποθετώντας στις βιτρίνες τους μια διαφανή μεμβράνη για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έχουν σπάσει.

Περίπου εκατό καταστήματα της γερμανικής πρωτεύουσας εξέφρασαν ενδιαφέρον για να λάβουν μέρος σε αυτή την πρωτοβουλία για να τιμηθεί η επέτειος, το Σαββατοκύριακο της 9ης και της 10ης Νοεμβρίου, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του φορέα ο οποίος την έχει αναλάβει, του Kulturprojekte Berlin....


Κατά την διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων, την 9η Νοεμβρίου 1938, περίπου 300 συναγωγές και δεκάδες χιλιάδες εμπορικά καταστήματα και οικήματα που ανήκαν σε Εβραίους είχαν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς.

Περίπου 90 Γερμανοί Εβραίοι είχαν δολοφονηθεί κατά την διάρκεια του πογκρόμ αυτού και 30.000 είχαν συλληφθεί πριν κλειστούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για πολλούς ιστορικούς, τη νύχτα εκείνη οι ναζί δοκίμασαν τις αντιδράσεις της γερμανικής κοινής γνώμης στο αποκορύφωμα αυτό της αντισημιτικής τους δράσης.
Το πρόσχημα αυτού του πογκρόμ είχε αποτελέσει ο θάνατος του Γερμανού διπλωμάτη Ερνστ φον Ρατ, τοποθετημένου του Παρίσι, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση από έναν φοιτητή, τον Χέρσελ Γκρίνσπαν, που ήταν εξοργισμένος για το γεγονός ότι η οικογένειά του είχε εκδιωχθεί από τη Γερμανία, μαζί με άλλους περίπου 15.000 Πολωνοεβραίους.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, οι έμποροι σε τουριστικούς δρόμους και πολυσύχναστες οδούς όπως η Κουρφούρστενταμ (δυτικά) και η Χάκεσε Μαρκτ (ανατολικά) θα προσπαθήσουν να υπενθυμίσουν τα φρικτά εγκλήματα της 9ης Νοεμβρίου 1938 και θα διανέμουν πληροφοριακό υλικό για τον αντιεβραϊκό αυτό διωγμό.  


  • Blog Archive