Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

Κατήγγειλε βασανιστήρια και το δικαστήριο του ζήτησε και τα «ρέστα»

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Δευτέρα, Νοεμβρίου 10, 2014
Αθώοι κρίθηκαν χθες κατά πλειοψηφία από το Πενταμελές Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθήνας οι δύο λιμενικοί υπάλληλοι, που δικάζονταν σε δεύτερο βαθμό για βασανιστήρια σε βάρος Μαροκινού αιτούντους άσυλο, το καλοκαίρι του 2007. 
Το δικαστήριο μάλιστα έβαλε το θύμα στη θέση του «θύτη», ρωτώντας το  «γιατί εκνεύρισε τους κατηγορούμενους». Οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινές έξι και τριών ετών...

Σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει το θύμα, οι λιμενικοί υπάλληλοι τον υπέβαλαν τόσο σε εικονική εκτέλεση, όσο και σε βασανισμό με τη μορφή του «υγρού και στεγνού υποβρυχίου» Η τελευταία μέθοδος αφορά στην πρόκληση ασφυξίας με βύθισμα του κεφαλιού σε κουβά με νερό και με χρήση σακούλας. Το περιστατικό είχε συμβεί πάνω σε πλοίο του Λιμενικού στη Χίο.

Έπειτα από την κατάθεση επτά μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων λιμενικών, οι οποίοι ήταν όλοι συνάδελφοι τους, η πρόταση του εισαγγελέα ήταν απαλλακτική καθώς κρίθηκε ότι «δεν προκύπτει ο βασανισμός του θύματος γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία εκπαίδευσης των κατηγορούμενων σε τέλεση βασανιστηρίων».

Ο μετανάστης που κατήγγειλε το βασανισμό του από την άλλη, αφού κλήθηκε να απαντήσει γιατί εκνεύρισε αυτούς που καταγγέλλει ως βασανιστές του, κατηγορήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης των λιμενικών ότι είναι «μίσθαρνο όργανο συνωμοσίας κατά της πατρίδας μας».

Οι δικηγόροι του θύματος υπογράμμισαν από την πλευρά τους, ότι ο βασανισμός επιβεβαιώθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων.

Πηγή
  • Blog Archive